Hosszú évtizedek óta gyárt páncélozott autókat, most pedig azokra gondol a BMW, akiknek ezeket vezetniük kell. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor a hivatásos sofőröknek, főleg akkor, ha fontos utasokért, például politikusokért, vezérigazgatókért vagy hírességekért felelnek, muszáj felkészülniük a legrosszabbra is.

Ennek helyszínéül az a berlini, volt szovjet repülőtér szolgál, melyet 2002-ben alakítottak át úgy, hogy alkalmas legyen vezetéstechnikai képzések lebonyolítására. Két részből épül fel a BMW tanfolyama, így a jelentkezők nemcsak a volán mögött, de az iskolapadban ülve is elsajátíthatják azokat a készségeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy extrém helyzetekben, páncélozott autókkal tudjanak manőverezni.

Golyóálló autóban készít fel a rázós helyzetekre a BMW 1

Fotó: BMW

A BMW Security Driver Training keretében olyan autók páncélozott változatán gyakorolhatnak, mint a 7-es, az i7-es, valamint az X5-ös BMW. Ezek sokkal nehezebbek az egyébként sem könnyű alapmodelleknél, így teljesen eltérő a vezetési dinamikájuk. A képzés gyakorlati részében megtanulhatják, mit kell tenniük robbanás esetén, hogyan vezessenek éjszaka, változó fényszóró-beállítások mellett, illetve akkor, ha kanyargós útszakaszon, nagy sebességénél kell elkerülő manővert végrehajtaniuk.

A tréning következő, háromnapos szakasza végképp felpörgeti az adrenalint: napirendre kerül a lövöldözés és a pirotechnika, valamint az azokkal szembeni védekezés. Természetesen a műfaj mentális részére is komoly hangsúlyt fektetnek, hiszen a legélesebb helyzetek nem épített úton, sokszor éjszaka is kialakulhatnak, ráadásul ezek során nem ritka az sem, hogy jelentős károkat szenved el a karosszéria.

Golyóálló autóban készít fel a rázós helyzetekre a BMW 2

Fotó: BMW

Golyóálló autóban készít fel a rázós helyzetekre a BMW 3

Fotó: BMW

A BMW sajtóközleményéből nem derül ki, milyen költségeket von maga után a tanfolyam, ami egyrészt magyarázható annak az árával, másfelől azt is hangsúlyozták, hogy kizárólag „biztonsági járművek hivatásos sofőrjei” vehetnek részt rajta.