Sokan a volán mögött próbálják meg levezetni a stresszt, legalábbis ez derül ki a Dacia felméréséből, ami alapján a brit autósok a magányos autózásban látják a megoldást. A több mint kétezer járművezető megkérdezésével készült kutatás szerint a válaszadók 65 százalékának már az is meghozza a belső békét, ha a ház előtt leparkolva magukra maradhatnak néhány másodpercig.

Magyarán: a felmérés szerint szinte minden ötödik, jogosítvánnyal rendelkező brit választja a kikapcsolódás ezen formáját, ami becslések szerint több mint ötmillió járművezetőt jelent.

17 százalékos arányukkal többen vannak, mint azok, akik futással (16%), meditációval (10%) vagy csapatsportokkal (8%) próbálnak kiszakadni a hétköznapokból. A legtöbben, vagyis a megkérdezettek 64 százaléka a menekülés érzése miatt részesíti előnyben ezt a módot, míg 49 százalékuk a zenehallgatással, 41 százalékuk az agyuk kikapcsolásával, 33 százalékuk pedig azzal érvelt mellette, hogy úgy érzik, ilyenkor ők uralják a saját életüket.

Ezek mellett a leggyakoribb okok között szerepelt a szerettektől, valamint a mobiltelefontól távol töltött idő, az új látnivalók felfedezése, valamint az autó illata is. A kérdésre, hogy mi elől menekülnek az Egyesült Királyságban, a megkérdezettek 44 százaléka az anyagi gondokkal válaszolt, miközben 27 százalékuk a családi kötelezettségekkel, 26 százalékuk pedig egészségügyi gondokkal magyarázta lépését.

A Vezess korábban oktatóval és pszichológussal tekintette át, mit lehet tenni az autóban fellépő stressz ellen – érdemes elolvasni: