Igazi korlenyomat landolt virtuális postaládánkba, méghozzá a harmincas évekből, egy katalógus formájában, amely az akkori, Magyarországon újonnan beszerezhető autókat gyűjtötte össze.

„Nagyszülői hagyaték átnézése során akadtam egy 1937-ből származó gépjármű-katalógusra, amelyben képek, műszaki adatok és árak is találhatóak, összesen 70 oldalon. Sajnos több oldal hiányzik, de így is igen érdekes…” – írta nekünk Szabó Márk olvasónk, akinek nem lehetünk elég hálásak, hogy vette a fáradságot és beszkennelte az 1937-es kiadású Autó Katalógus lapjait.

A teljesség igénye nélkül mutatunk belőle néhány oldalt:

Az árak mögött szereplő „P” betű a pengő rövidítése, amelyet 1927. január 1-jén vezettek be a magyar korona helyett, és mintegy húsz évig, 1946. július 31-ig volt törvényes fizetőeszköz. Az oldalak tetején, keretben elhelyezett számok pedig minden bizonnyal a váltókiosztást jelölik. A katalógus végén motorkerékpárok és tehergépjárművek is helyet kaptak, na meg a hirdetők, akikből nem volt nagyon sok, ám arra tökéletesek, hogy képet kapjunk az akkori marketingeszközökről.

Olyan részletes adatok találhatók meg az autókról, amelyeket manapság csak akkor kapunk meg, ha órákig böngészünk az interneten, vagy konkrétan megkeressük kérdésünkkel a gyártót.

Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 1

Ki mondta, hogy a képeknek nincs illata… Már a fedlap látványa is visszarepít az időben.

Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 2

Mi történt az 1930-as években?

  • 1930: az első labdarúgó-világbajnokság
  • 1933: Adolf Hitler lesz Németország kancellárja
  • 1934: a hosszú kések éjszakája
  • 1935: a Pázmány Péter Tudományegyetem alapításának 300. évfordulóját ünneplik
  • 1936: botrány tör ki egy hibás indítás miatt a budapesti ügetőpályán. A közönség áttörve a korlátokat megakadályozta a további indításokat. A rendőrség nagy erőkkel vonul a helyszínre.
  • 1936: a berlini olimpia megnyitása
  • 1937: Magyarországon felavatják a budaörsi repteret. Az eseményt beárnyékolja, hogy azt követően két utasokkal teli vonatszerelvény emberi mulasztásból összeütközik. A szerencsétlenségnek több mint 50 sérültje és egy halottja van.
  • 1939: Magyarország kilép a Népszövetségből

Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 3Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 4Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 5Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 6Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 7Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 8Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 9Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 10Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 11

 

Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 12

Nagyon ritka dolgot találtak egy magyar hagyatékban 13

Zárjuk be…

Végül csak azt tudjuk tanácsolni, hogy tárazz be a legfrissebb Vezess Katalógusból, hiszen ki tudja, lehet nyolcvan év múlva a te unokád fog rábukkanni, és ha kicsit is autórajongó, akkor nagyon fogja értékelni.