Szó nincs elírásról, és nem is írunk április 1-jét: a brit reklámhatóság (ASA) valóban azért tiltotta be a Toyota reklámját az Egyesült Királyságban, mert a Hiluxot hirdetve arra bátorította az embereket, hogy merészkedjenek vele terepre.

Ezt nagyon szélsőségesen bolygó elleni merényletként is lehetne értelmezni, amitől a hivatalos indoklás sem áll messze, a hatóságok ugyanis „a környezettel kapcsolatos társadalmi felelősségvállalás hiányát” rótták fel a félperces klipnek. Azt, hogy a képsorokon terepen közlekedő, folyókon átkelő, dombon felfelé haladó, valamint port felverő pick-upok látszanak, úgy értelmezték, hogy „figyelmen kívül hagyták azok természetre és környezetre gyakorolt hatását”.

A Guardian cikke szerint ez az első alkalom, hogy erre hivatkozva tiltották be egy autóhirdetést. Az eredetileg 2020-ban sugárzott reklámszpot kapcsán az Adfree Cities jogvédő szervezet élt kifogással, melyhez a Badvertising nevű csoport is csatlakozott. Azt kifogásolták, hogy „a Toyota reklámjai a természet és az éghajlat teljes figyelmen kívül hagyását tükrözik”, amikben „hatalmas, erősen szennyező járműveket mutatnak be”, ami a „természet cinikus felhasználása arra a célra, hogy valami hihetetlenül természetkárosító dolgot hirdessenek”.

Az ügy kapcsán a Toyota szóvivője is megszólalt a Guardiannak: megerősítette, hogy a reklámot egy, az Egyesült Királyságon kívüli magánterületen forgatták, az ahhoz kapcsolódó plakát pedig számítógép által generált kép. Elmondta azt is a márka védelmében, hogy a Toyota az elmúlt három évtizedben szén-dioxid-kibocsátás tekintetében az autóipar élvonalába tartozott, és „több száz jogdíjmentes licencet osztott meg, hogy mások használhassák a villamosítási technológiáját”.