A sors különös fintora, ha egy olyan autó válik közkedveltté, ami bizonyos értelemben a véletlen műve. A Volkswagen néhány évvel ezelőtt szürke színnel bővítette a színpalettáját – igen, szürkével is lehet újat mutatni –, de a Carbon Steel Grey Metallic árnyalatát csak a Golf GTI-hez tette elérhetővé, az viszont mégis felkerült egy 2017-es évjáratú Golf R-re.

Hogy pontosan mi okozta a hibát, máig rejtély, hivatalos kommunikációjában azt a magyarázatot adta a Volkswagen – a Golf R jelenlegi tulajdonosának érdeklődésére –, hogy annak hátterében vagy rendszerhiba, vagy a festékkódok összecserélése áll. Ez utóbbi pedig egyáltalán nem elképzelhetetlen, hiszen a végleges szín négyjegyű kódja LA9W, míg a Limestone Grey árnyalaté, amilyenre az autót fényezni kellett volna, LA7N. Miután a festék elérhető volt a gyárban, és semmilyen fizikai hibára nem derült fény, így arra sem, hogy kvázi „elrontották”, minden további nélkül kiszállították.

A képre kattintva még egy csokorra valót találsz az egyedi Golfról, sőt, még többet megtudhatsz róla:

Valamit nagyon benéztek ennél az autónál, de az emberek megőrülnek érte 1
Valamit nagyon benéztek ennél az autónál, de az emberek megőrülnek érte 29

Az autó kitűnő állapota alapján is könnyen elhisszük, de a papírok is megerősítik, hogy nagyobb balesete nem volt mostanáig a Golfnak. (Fotó: Bring A Trailer)

Bármi is okozta az évekkel ezelőtti anomáliát, most szinte egymást tapossák le az emberek az ily módon egyedinek számító Golf R-ért a Bring A Trailer aukciós oldalon. Jelen sorok írásakor a legmagasabb ajánlat 39 888 dollár, azaz közel 14 millió forint.

Az ügy kipattanásából pedig a wolfsburgi márka is profitált, amire még Megan Closset, a két típus termékmenedzsere is felkapta a fejét. Tekintve, hogy a Volkswagen akkoriban dolgozott a Spektrum-program amerikai bevezetésén, kifejezetten kapóra jött a felhajtás, annak köszönhetően ugyanis nyilvánvalóvá vált, van rá igény a piacon, hogy az ügyfelek egyedi festésű autókat vásároljanak.

Valamit nagyon benéztek ennél az autónál, de az emberek megőrülnek érte 30

Épp a 2017-es év előtt frissítették a hot hatchet a németek, így az autó orrába helyezett, EA888 kódnevű 2,0 literes, soros négyhengeres motor a faceliftes változatban 300 helyett már 310 lóerő leadására képes. Ehhez viszont ugyanúgy 380 Nm-es forgatónyomaték párosul. Ami a további teljesítménymutatókat illeti, 0-ról 100-ra 4,9 másodperc alatt gyorsul, a végsebessége pedig – elektronikusan szabályozva – 250 km/óra. (Fotó: Bring A Trailer)

A történtek hatására a Volkswagen további 40 színnel tudta bővíteni tengerentúli kínálatát a Golf R-rel elkövetett kisiklás után, tovább növelve a sportos ferdehátú ottani vonzerejét – mégpedig az alábbiakkal:

Valamit nagyon benéztek ennél az autónál, de az emberek megőrülnek érte 31

Ezzel a negyven színnel harangozta be végül a Golf R-hez bevezetett Spektrum-programját a Volkswagen Amerikában. Más kérdés, hogy a Golf R-nek később leáldozott a tengerentúlon, de 473 darab Spektrum Golf R így is elkészült, amiből 199 példány került az Egyesült Államokba. (Fotó: Volkswagen)

Ami az elbaltázott Golf R-t illeti, a Volkswagen amerikai kirendeltsége hivatalosan, a tulajdonosnak kézbesített eredetiségigazolással ismerte el, hogy egyedi darabról van szó. Mostani gazdájának még Closset is írt egy levelet, ráadásul kézzel, melyben megjegyezte, hogy az észrevett hiba végül kulcsszerepet játszott a Spektrum-projekt elindításában az Egyesült Államokban.

Valamit nagyon benéztek ennél az autónál, de az emberek megőrülnek érte 32

Annak, aki nem hiszi: a Volkswagen Amerikában tényleg írásba adta, hogy ez a Golf R egyedi, és ilyenből nincs másik. (Fotó: Bring A Trailer)

Nem a Volkswagen az első autógyártó, ahol hasonló módon csúszott porszem a gépezetbe. A Fordnál az egyik Mustang Mach-E szintén a véletlennek köszönhetően borult rózsaszínbe – többször is átfestették, ennek ellenére egyedi darab maradt: