Árveréseken vásárolt járművekkel – többek között Audikkal, BMW-kkel és Mercedesekkel – trükközött egy nyugat-londoni autókereskedő az Egyesült Királyságban, azokon ugyanis úgy adott túl, hogy meghamisította a futásteljesítményüket – számolt be a hírről az Evening Standard.

Egy kereskedelmi vizsgálat derített fényt arra, hogy Iman Behroozi Garaei jól ismert, kifejezetten autóvásárlásra specializálódott felületeken, például az AutoTrader és a Copart Auctions oldalain értékesítette tovább az autókat, azok óraállását pedig nyilvánvalóan anyagi haszonszerzés céljából változtatta meg. Közel 130 ezer kilométert is elcsalt a legkirívóbb eseteknél a 34 éves férfi, aki így eladásonként akár 5000 fontnyi, mostani árfolyamon számítva több mint 2 millió forintnyi haszonra is szert tehetett.

Még 2017-ben került a hatóságok látókörébe a kereskedő, miután egyik ügyfele pórul járt a tőle vásárolta BMW 330d-vel – arról ugyanis később kiderült, hogy valójában közel 150 ezer kilométert tettek meg vele, holott az óra ennél jóval kevesebbet, mindössze 56 ezret mutatott.

Garaei a southwarki koronabírság előtt több vádpontban bűnösnek vallotta magát, ami alapján bebizonyosodott, hogy legalább 46 autó óráját tekergette.

Hogy eltüntesse a nyomokat, valós adatokat tartalmazó szerviztörténeti dokumentumokat semmisített meg, és új műszaki vizsgákat is hamisított. Feltételezhetően éveken át tartó, több esetben is hamis név alatt folytatott tevékenységével mintegy 350 ezer fontnyi, azaz 150 millió forintnyi kárt okozott a becslések szerint, ennek ellenére nem kell börtönbe vonulnia a férfinak.

Szabadságvesztését ugyanis két év próbaidőre felfüggesztették, viszont 100 óra közmunkát kell teljesítenie, továbbá kötelezik arra is, hogy részt vegyen egy 15 napon át tartó rehabilitációs tréningen.