A helyszín Oroszország, a körülmények pedig a videón láthatóak, az eset  pedig annyira abszurd, hogy némi kamugyanú is felmerül, de az évek során láttunk már hasonló történeteket igazoltan valós forrásokból. 

Annyit látunk, hogy az ablakain fekete fóliával közlekedő Ladást megállítja a helyi rendőr. Ezen a ponton szinte garantált a bírság, lepattan a rendszám, és ugrik a forgalmi, de a felpaprikázott sofőr váratlan lépéssel próbált eloldalazni a törvény elől. 

Amikor a rendőrök már az adminisztrációval piszmogtak egyszerűen lerántotta a szélvédőről a sötét fóliát, a két első ablakot pedig egy kerékkulccsal törte be. Így mire újra odaért a rendőr a szabálysértő fóliák úgymond mind eltűntek az autóról, így a jármű teljesen szabályos állapotba került, igaz elöl ablakok nélkül. 

a videó a hirdetés után indul

Bár részleteiben lehetnek eltérések, azért a hazai rendelkezés nagyjából lefedi a globális szabályozást ablakfólia ügyben, és nem véletlen, hogy az első három ablakról szedte le többféle módszerrel emberünk a fóliát. 

Ezért mindenhol büntetnek

A szabály szerint (6/1990 (IV. 12.) KÖHÉM rendelet, 97.§): 5.A gépjármű (…) ablakain (…) menet közben nem szabad függönyt, vagy olyan más megoldást (fólia, üvegre felhordott fényelnyelő vagy fényvisszaverő réteg stb.) alkalmazni, amely a szélvédőn, illetőleg a jármű ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza. (…)

6. Az (5) bekezdésben meghatározott követelmény nem vonatkozik a jármű szélvédőjének és ablakainak fényáteresztő képességét csökkentő olyan eszközökre, amelyek alkalmazására a közlekedési hatóság (…) engedélyt adott. 

A B-oszloptól hátrafelé bármilyen fóliát rakathat az autós a kocsi üvegére. Akár teljesen feketét is, feltéve, hogy az autónak van két külső tükre. Ezért nem szólhat a rendőr, az első oldalablakokra viszont csak olyat enged a hatóság, amelynek a gyári üveggel együtt mérve legalább 70 százalék a fényáteresztő képessége. 

Az első szélvédő még problémásabb, ott 75 százalékosnak kell lennie a fényáteresztő képességnek, ami gyakorlatilag semmilyen színezett fóliát nem enged meg. Így vaskosan szabálytalan volt az orosz autós, de sajnos arról nincs információ mi történt az önpusztító akciót követően, bevették-e a rendőrök a trükköt.