Megadták a módját az Aston Martin DB12 múlt heti bemutatkozásának már önmagában azzal, hogy az új sportautó – egyes várakozásokat megcáfolva – 4,0 literes V8-as, benzines turbómotorral érkezett, továbbá más, a DB-modelleknél eddig nem alkalmazott technikai nyalánkságokra fény derült, amikről itt írtunk részletesen:

Mindezt még akkor megfejelték egy, a cannes-i amfAR-gálával egybekötött árveréssel, melynek révén a 680 lóerős, akár 325 km/órás sebességre is képes DB12 bemutatódarabja a továbbiakban jótékony célokat szolgál. Az ismert színészeket, filmsztárokat is felvonultató eseményen ugyanis a legelső DB12-esért 1,5 millió eurót fizettek – a mostani árfolyamon forintosított, közel 555 milliós összeget AIDS-kutatásokra fogják fordítani.

Hatszor annyit fizettek az új sportautó első darabjáért 2

A cannes-i amfAR-gálán került kalapács alá az új Aston Martin első példánya.

Mi az az AIDS?

Valamivel több mint négy évtizeddel ezelőtt, 1981-ben azonosították az AIDS-betegséget, mégpedig a HIV-fertőzés által előidézett tünetegyüttesként. Nemi betegségként azonosítják a legtöbben, hiszen direkt nyálkahártya-kontaktus mellett különböző testfolyadékok által is terjed, mint például a vér, az ondó, a hüvely-, az előváladék, illetve az anyatej. Ugyan volt már példa arra, hogy felgyógyultak a betegségből, annak halálozási rátája gyakorlatilag 100%-os. Számos előrelépést megtett az orvostudomány az elmúlt évtizedekben, hiszen gyógyszerekkel a vírus szaporodása már lassítható, sőt, a vírusfertőzés is megszüntethető, ám ezek a HIV-fertőzésre nem jelentenek megoldást.

Az amfAR-gála mindig is nagy figyelmet tulajdonított az AIDS-kutatások fontosságának, annyira, hogy régóta támogatják az ezzel foglalkozó nonprofit szervezet munkáját. 1985 óta közel 617 millió dollárt gyűjtött össze erre a célra, több mint 3500 kutatócsoportot támogatva ezzel világszerte. (via Aston Martin, Wikipédia)

Az, hogy ekkora összeg gyűlt össze, nagyban volt köszönhető a korábban Golden Globe-díjra jelölt, többek között a Született feleségek c. sorozatból is ismert színésznőnek, illetve James Marsdennek, akinek a nevéhez színészként például az X-Men-filmek kötődnek, akik koordinálták a végül több száz milliós licitet hozó árverést, ám az ajánlattevő kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Hatszor annyit fizettek az új sportautó első darabjáért 3

Az amfAR-gála jótékonysági aukcióján több híresség is összeállt egy képre az új Aston Martinnal: így tett például Bianca Balti olasz modell is.

Hatszor annyit fizettek az új sportautó első darabjáért 4

Nem hagyta ki a közös kép lehetőségét az Aston Martin DB12-vel Alica Schmidt német futónő sem.

A cannes-i világpremieren bemutatott, versenyzöld színben pompázó Aston Martin leendő tulajdonosa a nagylelkű ajánlatért testreszabott, a márka 110. évfordulójára utalva különlegesen díszített autót kap, aminek motorháztetőjét a brit márka Forma-1-es versenyzői, a kétszeres világbajnok Fernando Alonso és csapattársa, Lance Stroll személyes fognak majd dedikálni.

Egyelőre homály fedi a DB12 listaárát – a gyártás 2023 harmadik negyedévében veszi majd kezdetét –, de ha abból indulunk ki, hogy a DB11-et közel 200 ezer euróért árulták, nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy nagylelkű embertársunk, hatszor-hétszer akkora összeget fizetett egy nemes ügy érdekében.