A prágai tűzoltóság tájékoztatása szerint a tűz május 4-én, csütörtökön éjfél előtt keletkezett egy mélygarázs első földfelszín alatti szintjén. Egy Jaguar I-PACE gyulladt ki, és mivel elektromos autóról van szó, az oltás még szabadtéren sem lett volna egyszerű. 

Miért problémásabb egy lítiumion-akkumulátor, mint egy hagyományos ólomsavas akku – vagy mint az autó bármely egyéb alkatrésze?

A lítium alapvetően gyúlékony elem, vízzel (akár párás levegővel) érintkezve lángra kaphat. Ehhez annyi is elég, hogy megsérüljön az akkumulátorcella háza – márpedig a súly- és helytakarékosság érdekében a cellákat elválasztó rétegek általában igen vékonyak. Nem jobb a helyzet rövidzárlat esetén sem: az ilyenkor fellépő, extrém sebességű kisütés következtében túlmelegedhet az akkumulátor, ami megint csak tüzet okozhat.

A tűzolók pedig nem tehetnek mást, mint locsolnak, hiszen meg kell akadályozniuk a tűz további terjedését is, így rengeteg vízre, erőforrásra, munkaerőre van szükség egy-egy ilyen esetnél. Ha időben elkapják, akkor van más lehetőség, egyes helyeken konténerbe merítik a füstölő technikát, ami így a víz alatt, szép lassan jut el arra a nyugvópontra, amikor már kiemelhető. 

Itt a helyzetet a helyszín súlyosbította. A tűzoltóknak végig oxigénpalackkal, gázmaszkban kellett dolgozniuk, és az oltás során a speciális Cobra egységet is bevetették. Ez egy különleges 6×6-os hajtásképletű Toyota kisteherautó, amire különleges oltóberendezést szereltek, ami egy tüskével ugyanis behatol az akkumulátorházba, ahová 300 baros nyomáson – ami több mint 100-szor annyi, mint egy autógumié – fecskendez vizet és homokot.

Komoly vészhelyzetet okozott egy mélygarázsban lángra lobbanó villanyautó 1

Miután megmérték a mérgező anyagok koncentrációját a levegőben, úgy döntöttek, hogy az utca egy részét evakuálják, valamint az oltáshoz használt vízből is mintát vettek a további elemzések céljából. A különleges oltórendszer végül jól szerepelt, mindössze két óra kellett a lángok megfékezéséhez, ezt követően tudták eltávolítani a helyszínről a kiégett roncsot. 

A munkájuk ezzel nem ért véget, a Jaguar egy hűtőfürdőbe kerül, amit egy speciális telepen elhelyezve folyamatosan hőkamerával monitoroznak, és az autó addig marad ott, amíg az akkumulátorban zajló kémiai folyamatok le nem csitulnak, és megszűnik a hőtermelődés, a gyulladásveszély.