Mivel egy 2019-ben megkezdett vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a hatóságok nem kalibrálták megfelelően az alkoholszondákat, mintegy 27 ezren, akik korábban bűnösnek vallották magukat, vagy elítélték őket ittas vezetés miatt, visszavonhatják a korábbi vallomásokat, de akár új eljárást is kezdeményezhetnek – írja a CBS News.

A Massachusetts-i Legfelsőbb Bíróság döntése 9510 darab, a Draeger Safety Diagnostics által gyártott, Alcotest típusú készülékek vezethető vissza. Négy évvel ezelőtt ugyan még úgy döntött a bíróság, hogy a véralkoholszint kimutatására alkalmas eszközök „tudományosan megbízható eredményeket” szolgáltatnak, ugyanakkor 2011 júniusa és 2014 szeptember között ez bizonyíthatóan nem volt így.

Miután erre fény derült, egy nő, aki 2013-ban vallotta bűnösnek magát, megpróbálta visszavonni a vallomását. Részben ennek is köszönhetően göngyölítették fel sikeresen, hogy annak nem megfelelő módon kalibrálták a műszereket. Ennek hatására kérelmezhetik új eljárás lefolytatását azok, akiket 2011 és 2019 között az Alcotest által gyártott készülékekkel szondáztattak.

Tévesen kapcsolhattak le 27 ezer ittas sofőrt 1

Ittas vezetéses ügyek tízezreit nyithatják újra. (Fotó: Getty Images – a kép illusztráció)

Azt szintén megállapították a bírósági eljárás során, hogy az állambeli rendőrségi szondáztatásért felelős részlege „korábban szándékosan tartotta vissza a felmentő bizonyítékokat”, amivel nyilvánvalóan megszegte a saját kötelességét, ami jelen esetben 27 ezer vádlott tisztességes eljáráshoz való jogát sértette.

Dave Procopio szóvivő úgy fogalmazott, az elmúlt években „jelentős fejlesztéseket” hajtottak végre annak érdekében, hogy az alkoholszondák tanúsítása, az esetek kezelése, továbbá a szondáztatásban közreműködő hivatali munkatársak képzése összhangban legyen a vonatkozó előírásokkal és a bejáratott igazságügyi szakértői gyakorlattal.

A fordulat ráadásul nemcsak az ittas vezetéssel kapcsolatos ügyekre lehet hatással, de minden olyan folyamatban lévő vagy jövőbeni ügyet is érinthet, melyek esetében az Alcotest műszerével készítettek légalkoholmérő-tesztet.