Nem hivatalos csúcsot döntött a világ leggyorsabb kukája – újságolta el egy férfi a YouTube-on. Chris Rollins egy néhány napja megjelent videójában dokumentálta, ahogyan a felturbózott szemetesedény 101 km/órás sebességgel hasított. Két nekifutásból jött össze a bravúr, amit számos átalakítás előzött meg.

Amellett, hogy a „hátsó”, guruló kerekeket vastagabbakra cserélték, a kuka elejéhez egy kerékpárkereket erősítettek, de a kuka egy 6,5 lóerős Honda-erőforrást is rejt. Rollins célja az volt az említett módosításokkal, hogy a teljesítményt javítsa, és még inkább aerodinamikussá tegye a szemetest. Ez utóbbiban kulcsszerepet játszott, hogy a férfi teljesen bemászott a műanyag edénybe, így elkerülve, hogy a teste légellenállást generáljon. A kilátást pedig úgy oldotta meg, hogy a fedél alatt vágott magának egy nyílást, ennek révén a kuka az eredeti funkcióját sem veszítette el teljesen.

Sokakban joggal merülhet fel a kérdés, hogy ilyen tényleg létezik-e. Ez olyan szinten egy létező kategória, hogy egyébként bejegyzett Guinness-rekord is köthető hozzá: 2020 végén egy brit mérnök, Andy Jennings egy szintén átalakított kukával állította fel. Akkor 69 km/órás sebességgel könyvelték el a világ leggyorsabb szemetes edényét, ami mintegy 30 km/órával lassabb a mostani eredménynél. Hozzá kell tenni, hogy Jennings állva foglalt helyet a „kerekes kukában” – ahogy Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Írországban és Új-Zélandon hívják a szerkezetet –, ami nem bizonyult jó döntésnek, mint az látható.

Innen a kérdés már csak az, hogy mások is kedvet kapnak-e ahhoz, hogy házilag tákolt kukákkal próbáljanak meg csúcsot dönteni, és amennyiben igen, mi a maximálisan kifacsarható tempó egy olyan hétköznapi tárgyból, amiről eddig azt hittük, csak arra jó, hogy kitegyük benne a hulladékkupacunkat.