Április 20-23. között rendezték meg a 2023-as WRC Horvát Rallyt, amelyet végül a Toyota GR Yaris volánja mögött ülő Elfyn Evans 27 másodperc előnnyel nyert meg a Ford Pumával versenyző Ott Tanak előtt.

Sajnos nemcsak a pályán csattogtak a WRC-k, hanem a pálya szélén is parázs hangulat alakult ki az egyik ugratónál. Egy csapat szurkoló ugrott egymásnak, a dulakodás során pedig hirtelen nagyon sokan a pályán találták magukat, és nem igazán fogták fel, hogy itt mindjárt érkezik nyélgázon egy versenyautó, ami úgy gyalulná le őket, mint sajtreszelő a parmezánt.

Az autó pedig érkezett is, egy Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid formájában, a kerekeivel nagyjából fejmagasságban. Az egyik pályabírónak az utolsó pillanatban sikerült csak elhagyni az aszfaltot.

Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid

A 2022-ben bevezetett új Rally1 szabályokhoz fejlesztette tovább autóját a Toyota. A Yaris WRC 1,6 literes turbófeltöltős motorját 3,9 kWh-s akkumulátorral és egy elektromos motor-generátor egységgel (MGU) kombinálták, amely így több mint 500 lóerős teljesítményt biztosít. Az autó 2022-ben a 13 fordulóból hetet megnyert, amelyek közül hat Rovanperä nevéhez fűződött, így 22 évesen ő lett a valaha volt legfiatalabb WRC-bajnok.

Végig érzed, hogy nagy baj fog történni, ha nem takarodnak le az útról 1

Négy futam után a WRC-t három Toyota vezeti. Az első Ogier, a második Evans, a harmadik pedig Rovanperä. Eléggé uralják az idei mezőnyt is, amelyből kilenc futam még hátravan.

A horvát versenyt egyébként egy tragédia árnyékolta be, ugyanis a rali előtti teszteken életét vesztette az ír származású Craig Breen, a Hyundai WRC-pilótája. A walesi Elfyn Evans, aki megnyerte a hétvégi futamot, egy ír zászlót tartott a dobogón kollégája emlékére.