Ritka mozgásszegény életmód jutott a Jaguar ezen ritkaságának: a XJR-15-ből mindössze 53 darabot gyártottak, azok közül is csak 27-et közúti használatra, míg a többit versenyautónak szánták. A 042-es számút 1991 júliusában szállították le egy ázsiai gyűjtőnek, akinél egészen 2022 végéig kiállítási darabként vagy épp a raktár mélyén porosodott, így a 246 km-es futásteljesítmény sem szorul magyarázatra.

Ide kattintva megnézhetjük, hogy néz ki 30 év állás után egy vadmacska:

30 évig senki nem nyúlt ehhez az autóhoz, most az egekben az ára 1

Ezt követően az Egyesült Államokba szállították, most pedig az RM Sotheby’s néhány napon belüli, Amelia Island-i árverésén kerül kalapács alá. Az aukciósház leírásából kiderül, hogy a brit Wheels Abroad exportőr bő 30 évvel ezelőtt 620 ezer angol fontért adta el, ami szintén kiugró összegnek számított akkoriban; ehhez képest arra számítanak, hogy 1,2-1,5 millió dollár, azaz 425-530 millió forint közötti áron kelhet el.

Ezért az összegért azt állítják, hogy 1991 óta be sem indították az autót, nemhogy vezették volna.

A középmotoros szuperautó szénszálas karosszériája Mauritius Blue Metallic árnyalatban pompázik, az összképet pedig OZ versenyfelnik és a Savile Grey színbe borított utastér teszi teljessé. Ha esztétikusan rendben is van a Jaguar, a hosszas ácsorgás miatt technikailag mindenképpen átnézésre szorul, mielőtt újra használnák, ehhez számos cserealkatrészt is biztosítanak.

30 évig senki nem nyúlt ehhez az autóhoz, most az egekben az ára 21

Szinte úgy néz ki, mintha új lenne.

Az XJR-15 Peter Stevens nevéhez fűződik: ez volt az első szériaautó, ami szénszálas monocoque-kal hagyta el a gyártósort – a következő, a McLaren F1, két évvel később követte. A kétüléses sportautóba 6,0 literes V12-es motor került, mely 456 lóerős teljesítményt és 569 Nm-es maximális forgatónyomatékot ad le. Miközben álló helyzetből 100-ra nagyjából 4 másodperc alatt gyorsul, a végsebessége meghaladja a 300 km/órát.