A különböző országok bankjegyeit leggyakrabban történelmi eseményeikkel, jelentős történelmi szereplőikkel, nevezetes építményeikkel vagy egyszerűen csak jellemző természeti szépségeikkel díszítik, itt-ott azonban autók, sőt felismerhető típusok is felbukkannak bizonyos papírpénzeken, alább mutatunk ötöt.

Belarusz rubelek

A Fehérorosz Köztársaság a Szovjetunió egyik igaz örökösének tekinti magát, így nem csoda, hogy – ha csak mellékszereplőként is –, de több bankjegyén is felbukkannak a szovjet ipar „remekei”.

Autóval fizetnek a boltban ezekben az országokban 1

Kép: Wikipedia CC

Az 1000 rubelesen számos, de igen nehezen azonosítható autó parkol, ám a húszason a stilizáció ellenére is elég jól felismerhető a nemzeti bank minszki épülete előtt egy Aleko, feltűnik egy Lada Samara, ahogy a farról eltéveszthetetlen kocka-Lada is (2104, 2105 vagy 2107).

Autóval fizetnek a boltban ezekben az országokban 2

Kép: Wikipedia CC

Egy fehérorosz rubel értéke 158 Ft.

Transznisztriai rubel

Még inkább a szovjet múltba mered a magyar megyényi, egyre fogyó lakosságú Dnyeszteren Túli Köztársaság, más néven Transznisztria, a Moldovától 1990-ben elszakadt, egyetlen ENSZ-tagállam által sem elismert államocska. A mai is sarlós-kalapácsos, Lenin-szobros „országban” természetesen rubel a fizetőeszköz, a 2007-es kiadású bankjegysorozat 5-ös darabjának hátlapján pedig több autó is feltűnik.

Autóval fizetnek a boltban ezekben az országokban 3

Kép: Getty Images

A közel fotorealisztikus, a Kvint szeszfőzdét ábrázoló utcaképen oldalt vélhetően egy Peugeot 306 parkol, az úton egy Mercedes 190 E (W201), esetleg utódja, egy C-osztály (W202) érkezik, míg hátrébb egy fehér Ford Transit közeledik.

A Dnyeszter menti rubel nincs nemzetközi forgalomban, értéke forintban nem fejezhető ki.

Malawi kwacha

Az Egyesült Királyságtól 1964-ben függetlenedett délkelet-afrikai állam, Malawi pénzén még nagyon is él a gyarmati múlt: az 50 kwachás bankjegyen ugyanis egy szafarijeleneten egy elefánt mellett a solihulli legenda, a Land Rover (vélhetően III-as széria) van a központban.

Autóval fizetnek a boltban ezekben az országokban 4

Kép: Getty Images

Egy malawi kwacha kb. 40 fillért ér.

Kambodzsai riel

Következzen cikkünk ötletadója, az 500-as kambodzsai riel. A 20. század végi, a Vörös Khmerhez kapcsolódó vérzivataros évtizedek után a délkelet-ázsiai ország az ezredforduló óta igyekszik modernizálódni, részben ez tükröződik az említett bankjegyen is.

Autóval fizetnek a boltban ezekben az országokban 5

Kép: Kambodzsai Nemzeti Bank

Az ötszázrieles rögtön kétszer is szerepel, ugyanis első, 2004-es szériájú darabjainak hátoldalán a Mekongon átívelő Kizuna hídon egy erősen Porsche-fazonú autó gurul át, míg a 2014-ben kibocsátott, újabb változaton megjelentek a japán autók. Az előtérben eltéveszthetetlenül egy Nissan Juke-ot látunk, vele szemben egy Nissan Primera vagy Toyota Camry közeledik.

Autóval fizetnek a boltban ezekben az országokban 6

Kép: Kambodzsai Nemzeti Bank

Hogy mit keresnek a japán autók a bankjegyen? Van rá válasz: mind a metszeten, mind az oldalt szereplő hidakat Japán pénzügyi segítséggel építették, újították fel. Hogy színfalak mögötti kérés vagy egyszerű hálás gesztus eredményeként, nem tudjuk.

Egy kambodzsai riel kb. 10 fillért ér.

Nicaraguai córdaba

A közép-amerikai ország 5 córdobása alapvetően fémpénz, ám 2020-ra a nemzeti bank alapításának 60. évfordulójára emlék-bankjegyként is kiadták, méghozzá az előzőhöz igen hasonló japán szállal. A Las Piedrecitas Desnivel felüljáró-komplexum a nicaraguai mérnöki kiválóságot ünnepli, ám mivel szintén a távol-kelti szigetországból érkezett pénzekből (is) finanszírozták a felépítését, az ottani autóipar termékeivel pakolták tele az utakat. Honda Accord, Toyota Yaris, Mitsubishi teherautó, akad itt minden…

Autóval fizetnek a boltban ezekben az országokban 7

Kép: Nicaraguai Nemzeti Bank

Egy nicaraguai córdobáért 11 forintot kell fizetnünk.