A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai a 47-es főút Sáránd és Mikepércs közötti szakaszán ellenőriztek szeptember 30-án, pénteken. A balesetmegelőzési célú akció során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogyan közelítik meg az autósok a vasúti átjárót, illetve miképpen haladnak át rajta.

Épp pirosra váltott a lámpa, a sorompót azonban még engedték le, amikor egy sofőr nagyjából úgy száguldott keresztül az átjárón az Opel Astrával, mintha kötelező lenne.

Az esetről videó is készült:

a videó a hirdetés után indul

A hatóságok meglehetősen vajszívűek voltak, közigazgatási bírsággal „díjaztak” a manővert, mely teljes mértékben ellentmond a KRESZ 39. §-ának, ami leírja:

A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjáró megközelítésekor, illetve a vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

Ez még abban az esetben is igaz, ha villogó fehér fényt ad a fénysorompó, az ugyanis csak a berendezés működését jelzi. A 19. §-ban pedig az áll, „a továbbhaladás tilalmát jelzi, ha az – egyedül vagy félsorompóval alkalmazott – fénysorompó villogó piros fényjelzést ad”.

A Police.hu-n megjelent közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság is adott néhány tanácsot a közlekedőknek a fenti videóban látottakra reflektálva:

  • A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad!
  • Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó mindként rúdja nyitott véghelyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés, jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad.
  • A vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni tilos!
  • Csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem gátolja az áthaladást!