A múlt héten kerültek piacra a 2007-ben az érintőképernyős okostelefonok térhódítását elindító iPhone új, 14-es szériájának tagjai.

Az Apple új telefonjai – és okosórái – egyebek mellett baleseti vészhívó funkcióval is gazdagodtak, ha a beépített gyorsulásmérő közúti balesetre jellemző lassulási értékeket észlel, bizonyos autótípusokhoz hasonlóan képes értesítést küldeni az illetékes mentőknek és a beállított vészhelyzeti kontaktoknak.

A TechRax YouTube-csatorna készítői úgy gondolták, félig-meddig éles helyzetben teszik próbára a Crash Detection funkciót, ezért távirányítással egy kiszolgált Mercury Grand Marquis-t küldtek neki egyéb roncsoknak.

A TechRax próbáján az ülés fejtámlájára rögzített új iPhone tette is a dolgát, így részben sikerről beszélhetünk, persze messze nem volt szó tudományos igénnyel kontrollált körülmények között, megismételhető kísérletről – itt inkább a látvány és a móka volt a lényeg, hiszen sokan szeretik elnézegetni a rombolást, törés-zúzást, amire mi sem volt jobb ürügy és alkalom az amúgy is épp trendelő telefonnál.

A több mint 7,5 millió feliratkozóval rendelkező TechRax korábban is „dolgozott” már iPhone-okkal, volt, hogy egy 13-ast hajítottak egy vízesésbe, még korábban pedig egy 6S-t dobtak forró lávába.