Stephen Hawking talán az utolsó igazi sztár-természettudós volt, a fizikus-kozmológust még azok is ismerik, akiket nem foglalkoztatnak az univerzum, az idő titkai.

A 2018-ban, 76 évesen elhunyt tudósnál még 1963-ban diagnosztizáltak amiotrófiás laterálszklerózist (ALS, a központi idegrendszer mozgató idegeinek sorvadása), a betegség nem sokkal később kerekesszékbe is kényszerítette, a többség így is ismeri. (Az orvosok egyébként a diagnózis idején két évet adtak neki, de aztán még 55 évig járult hozzá a tudomány fejlődéséhez.)

Kattints a képre, galéria nyílik!

Ezzel az autóval járt a kozmológiai zseni 1
Ezzel az autóval járt a kozmológiai zseni 2

Ezzel az autóval járt a kozmológiai zseni

Ezzel az autóval járt a kozmológiai zseni

Ezzel az autóval járt a kozmológiai zseni 8
Ezzel az autóval járt a kozmológiai zseni 9
Ezzel az autóval járt a kozmológiai zseni 10
Ezzel az autóval járt a kozmológiai zseni 11
Ezzel az autóval járt a kozmológiai zseni 12
Fotó megosztása:

A kerekesszék természetesen a közlekedési lehetőségeit is behatárolta, egy idő után már a szerkezet befogadására alkalmas járműveket kellett használnia: 1988-ban – akkor, amikor a szélesebb közönségi is megismerte népszerű tudományos könyve, Az idő rövid története kapcsán – egy Volkswagen kisbuszra váltott, a T3-as, Európában Caravelle néven forgalmazott járgány aztán tíz évig szolgálta őt (nyitóképünkön).

A metálkék VW szinte hozzátartozott Cambridge utcaképéhez, a diákok, egyéb helyiek mindig integettek a professzornak, ha felbukkant, sőt, 1995-ben második esküvőjére – ápolónőjét, Elaine Masont vette el – is ezzel utazott.

Ezzel az autóval járt a kozmológiai zseni 13

Az esküvőjére is ezzel ment 1995-ben (Fotó: Silverstone Auctions)

Hawking 1999-ig használta a kerekesszék fogadására, rögzítésére átalakított Caravelle-t, a bő tíz év alatt 76 931 mérföld, azaz 124 ezer km került bele. Állapota romlása miatt vett búcsút a VW-től, ugyanis újabb, nagyobb, bonyolultabb kerekesszékbe került.

Az kisbusz ezután Hawking testvéréhez, majd annak fiához került, aki most szánta el magát az eladásra. A kis túlzással tudománytörténeti jelentőségű Volkswagent a Silverstone Auctionsnél hirdették meg, az árverés két hét múlva, augusztus 27-én zajlik majd.