Két nagy problémával küzdenek jelenleg a kis benzinkutak: az egyik, hogy a Mol nagykereskedőként tovább korlátozta a kiszállított üzemanyag mennyiségét azok számára, akik nem vele voltak szerződve korábban, vagyis a kutak 30 százaléka most még kevesebb áruhoz jut. Ezek a kis kutak a hatásági ár előtt más nagy importőrtől vásároltak, de most már ezek híján kénytelenek a Molhoz fordulni. A nagyvállalat korábban a rendelt mennyiség 66 százalékát garantálta számukra, augusztustól ez ment le 50 százalékra, vagyis 100 rendelt literből csak 50-et kapnak meg – nyilatkozta a Telexnek Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

A másik gond a csőd veszélye, mert az elmúlt hónapban nem kapták meg a kis kutak a nekik kötelező veszteségtermelés miatt járó kompenzációt. A Kis benzinkutak támogatása 2022 program alapján a legfeljebb 50 üzemanyagtöltő állomást üzemeltető vállalkozások kaphatnak célzott támogatást, amennyiben az előző évi nettó árbevételük legfeljebb 50 milliárd forint volt. A támogatás alapján az üzemanyagárstoppal érintett üzemanyagok értékesítése után forgalomarányosan, literenként legfeljebb 20 forint támogatásban részesülhetnek az érintettek.

A támogatást a Technológiai és Innovációs Minisztérium alá tartozó IFKA Kft. honlapján kell igényelni, csakhogy júliusra meg sem nyílt az erre szolgáló felület – mondta Egri.

Az augusztusi körre ígéret van a minisztériumtól, de attól tartanak a kutasok, hogy jóval kevesebb kútnak fog jutni jóval kevesebb összeg, mint korábban. A támogatási összeget ugyanis 2,3 millió euróról 400 ezer euróra csökkentették. Esélyesen tehát az fog csak pénzt kapni, aki elég gyors.