A brit hadsereg az az 1960-as években fejlesztette ki a CVR(T) lánctalpas páncélos járműcsalád-platformját, ennek továbbfejlesztett nagyobb méretű tagja, az Alvis Stormer a ’70-es évek elején állt szolgálatba.

A Stormer egy igazi mindenes: parancsnoki, csapatszállító, önjáró löveges, légvédelmi, egészségügyi, híradós, utászi stb. konfigurációban is készült.

Cikkünk tárgya egy 1993-as Stormer HVM (High Velocity Missile – nagy sebességű rakéta), azaz rövid távú föld-levegő rakétás, helikopterek, alacsonyan szálló repülőgépek elleni légvédelmi változat. Aktív harcjárműként 20 (8 betöltött, plusz 12 munícióként) Starstreak rakétát képes kilőni. A brit hadseregben több tucatnyi van ma is szolgálatban, és állítólag Ukrajna is kapott belőlük az elmúlt időszakban.

Kattints a képre, galéria nyílik!

Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 1
Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 2

Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni

Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni

Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 10
Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 11
Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 12
Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 13
Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 14
Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 15
Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 16
Fotó megosztása:

A Stormer háromfős személyzettel működik, 6 literes, hathengeres, 250 lóerős Perkins-dízelmotor hajtja, hatótávolsága 620-650 km, csúcssebessége 80 km/óra.

Bár az Alvis Stormer a mai napig rendszerben van a brit hadseregben, már megkezdődött a 40 éves konstrukció leszerelése, egyes – hatástalanított fegyverzetű – darabok pedig civilek kezére kerültek.

Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 17

A fegyverzetet hatástalanították (Fotó: Collectingcars.com)

Ezt a 29 éves, az Egyesült Királyságban közúti forgalmi engedéllyel is rendelkező példány 2012-ben szerelték le, gazdája pedig szeretné eladni, a Collecting Cars aukciós oldalon hirdeti.

Az árverés holnap este zárul, a legmagasabb licit jelenleg 17 500 font, azaz bő 8 millió Ft. Nem rossz ár egy ilyen különlegességért, ám a megvásárlás és a hajtás két külön dolog: 12,7 tonnás jármű ugyanis érthetően elég szomjas, az erőforrás terheléstől függően óránként 19,5-38 liter gázolajat éget el, ami a mai üzemanyagárak mellett ijesztő mennyiség…

Ezt a járgányt hatósági áron is rémálom tankolni 18

A csapatszállító változatba 14-en férnek, ebben csak 3 főnek van hely (Fotó: Collectingcars.com)