“Brutális jégeső és villámárvíz csapott le Kaposvárra” – írja az alábbi felvételt készítő YouTube-felhasználó. Hatalmas erővel lendült be szerda délutánra a vihar az ország több pontján. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szinte szó szerint bevált.

Kaposváron villámárvízként zúdult az eső az egyik útszakaszra, Kéleshalomnál pedig diónyi nagyságú jégeső hullott a kertekre. A felvételen jól látható, ahogy a járművek mélyen a vízbe gázolva tudnak csak közlekedni.

 

De mi történik akkor, ha víz jut a motortérbe? Általános alapelv, hogy tengelymagasságig érő vízben szinte biztosan megússza a kocsi az átkelést. Ha még magasabbra emelkedik a víz, illetve még mélyebbre gázolunk bele, drukkolhatunk a generátor, az önindító épségéért, meg persze azért, hogy ne szívjon vizet a motor. A víz ugyanis nemhogy elégni nem fog a hengerekben, a dugattyú sem tudja összenyomni – leáll a motor, a benne rekedő mozgási energiáktól görbül, törik a hajtókar, rosszabb esetben kiszakítja a blokk oldalát.