A Bentley 1965-től 1980-ig gyártotta a T-szériát, amely bemutatásakor igen fontos műszaki előrelépést jelentett a brit luxusautó-márka számára.

A négyajtós, nyújtott tengelytávú négyajtós, valamint igen kis példányszámban kétajtós drophead kupé formában készült típus volt a Bentley első önhordó karosszériás modellje, ugyanis egészen addig az akkora a személygépkocsiknál már elavuló, egyre inkább csak a terepjáróknál, autóbuszoknál, teherautóknál használt alvázas karosszériákkal gyártották az autóikat.

Kattints a képre, galéria nyílik!

57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó 1
57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó 2

57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó

57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó

57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó 9
57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó 10
57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó 11
57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó 12
57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó 13
57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó 14
Fotó megosztása:

Szintén a korral való haladást képviselte a fejlett, kerekenként független felfüggesztés, a motornál és a sebességváltónál a Bentley részéről első ízben alkalmazott gumibakozás, valamint a négy tárcsafék.

Az összesen 1868 darabban készült T-széria legelső példánya 1965. szeptember 28-án gördült le crewe-i gyártósorról, 6230 cm³-es V8-as motorral, kagylószürke fényezéssel, két bőrbelsővel, ám az autót nem élvezhette sofőr és utas, egy ez munkagép lett, tesztautóként szolgált.

57 évig kallódott a gyárban ez a különleges autó 15

Fotó: Bentley

Miután az autó nyúzása során a Bentley mindent megtudott, amit szeretett volna, az első példányt betolták a raktárba, majd meg is feledkeztek róla, így csak nemrégiben, 57 év után került le róla újra a ponyva.

A kísérleti nyúlként megtett kilométerek, valamint a több mint fél évszázados álldogálás nem tettek jót az autónak, ám a Bentley szakemberei most mindent jóvátesznek: a legelső T-széria teljes, nagyjából 18 hónaposra becsült restauráción esik át, hogy aztán elfoglalja méltó helyét a Bentley Heritage Collectionben, azaz a márka történelmi kollekciójában.