Az első emberek – Neil Armstrong és Edwin „Buzz” Aldrin, azaz az Apollo–11 leszállóegységének legénysége – 1969. július 20-án léptek a Hold felszínére, míg utoljára az Apollo–17-es küldetés keretében Gene Cernan csizmái tapodták a holdi port 1972 decemberében.

Az azóta eltelt fél évszázadban számos terv született a visszatérésre, valamint a legközelebbi, emberi felfedezésre is alkalmas szomszéd, a Mars meglátogatására. Jelenleg az amerikai űrügynökség, a NASA 2025-re tervez emberes Hold-expedíciót, a Marsra a 2030-as években lépnének, de például a privát szereplőként tevékenykedő, Elon Musk-féle SpaceX, valamint Kína és Oroszország is gondolkodik hasonlóban, erre vagy a következő egy-két évtizedre.

A Holdon motoroznál? Már megcsinálták hozzá a járgányt 2

Fotó: Hookie.co

Ezekhez a missziókhoz készítette el saját tanulmányát egy német motorkerékpár-építő műhely, a Hookie, amely a Holdra – és akár a Marsra is – való kétkerekűt épített.

A szinte mindent, akár az űr hidegét és sugárzását is túlélő mikroszkopikus medveállatka után Tardigrade-nek keresztelt elektromos hajtású motorkerékpárt egy, a svéd Cake-től származó – kerekenként 10 kW-os – elektromotor mozgatja, ezen kívül viszont minden a Hookie-tól származik.

A prototípus mindössze 134 kg-om nyom, amit a lézervágású és -hegesztésű alumíniumvázzal, a 3D-s nyomtatással előállított egyéb, sugárzásálló műanyag alkatrészeknek – a „sárvédőtől” minden egyébig –, valamint az innovatív kerekeknek köszönhet a Tardigrade.

A Holdon motoroznál? Már megcsinálták hozzá a járgányt 3

Fotó: Hookie.co

A kerekek megalkotásánál a Hookie a holdjárókkal, de legfőképp a félig-meddig önjáró marsjárókkal szerzett tapasztalatokra támaszkodott – ne feledjük, a Marsra 2012-ben leszállt Curiotsity kerekeinek futófelülete a sugárzás, a hőingadozás, a durva, sziklás terep és az alkalmazott minta miatt a vártnál sokkal hamarabb töredezni kezdett –, ezért a felnit és a futófelületet is 3D-s nyomtatással, műanyagból készítették.

Utóbbi újítása, hogy a Földön használt teljes abroncsok helyett 12 külön – egyenként 30 fokos – 7 hüvelyk, azaz 17,8 cm-s – panelból áll, így sérülés esetén is elég lenne az adott modult cserélni.

A NASA jegyezte a prototípust, készek a Hookie-val való együttműködés megtárgyalására.

Kíváncsian várjuk, mikor vetik be a Tardigrade-et akár a Holdon, akár a Marson, részünkről alig várjuk, hogy végre újra a Földön kívüli égitestre lépjen az emberiség, akár a kísérőnk, akár a szomszédos bolygónk legyen a cél…