Ausztriában hadat üzennek a „közúti huliganizmusnak”, miután a kormánykoalíció múlt hét kedden egy, a gépjárműtörvény (KFG) módosítását is tartalmazó intézkedéscsomagot fogadott el – írják az ORFK Baleset-megelőzési Bizottságának Facebook-oldalán.

A csomag elemeit fokozatos, ütemterv szerint fogják bevezetni. Az eddig ismert információk alapján a jövőben súlyosabb szankciókra és magasabb összegű pénzbírságokra számíthatnak azok, akik megszegik a közúti közlekedés szabályait – már a bírságok minimális összegeit is magasabban állapítják meg. Súlyos jogsértés elkövetése esetén a rendszám is hamarabb lekerülhet a gépkocsikról és a motorkerékpárokról.

Szigorúbban kívánnak eljárni az illegális autótuning és az engedély nélküli átépítés esetében az úgynevezett „türkis-grün” (azaz türkizzöld) program keretében, noha ezek a szabályok már az ezredforduló idején sem voltak túl engedékenyek. Akit például ilyen gépkocsival kaptak el, azonnal egy műszaki járművizsgáló állomásra kísérték, és ha igazolást nyert a jogsértés, a rendszámot levették, egészen a gyári állapot visszaállításáig, illetve az azt követő, újabb műszaki vizsgáig.

Aki a jövőben illegális utcai versenyen vesz részt, brutális zajszennyezést okoz, illetve szándékosan robbanási zajokat idéz elő, annak járművét – egyéb büntetés mellett – 72 órára elkobozzák.

Ausztriában a jármű végleges elkobzásának a lehetőségét is meg akarják teremteni, például extrém gyorshajtás esetén.

A legszigorúbb szankció akkor lépne életbe, amennyiben az illető nem első alkalommal lépi túl jelentős mértékben a sebességhatárt – drasztikus mértékű gyorshajtásnak számít például, ha 130 helyett 250 km/órával, vagy annál is gyorsabban halad.

Jelenleg a részletek kidolgozása zajlik, de nyár végéig szeretnék az új előírásokat véglegesíteni a Magyarországgal szomszédos országban.