Érdekes videó került fel a közösségi oldalakra. Egy igen nyáriasan öltözött férfi látható a Congletonban található Tesco szupermarket parkolójában, amint egy jó adag napraforgóolajat tölt éppen autójába. 

A jelenséget a magas üzemanyagáraknak tudják be a helyi újságok, a lassan 900 forintért adott gázolaj helyett már a sütőolaj is olcsóbb megoldásnak tűnik. De lehet, hogy csak egyszerű kísérletező kedvről, vakmerő kalandvágyról van szó. 

Ha még akad is olcsón valamilyen növényi olaj, senkinek sem ajánljuk az angol férfi ötletét. A mai modern, közös nyomócsöves, részecskeszűrővel szerelt, az üzemanyag minőségére érzékeny dízelek esetén eleve ellenjavallt az adalékolt gázolaj helyett mást tankolni, hosszú távon biztos nem tesz jót a motornak. 

Öregebb dízelek elkotyognak vele, de ebben az esetben a törvénnyel kerülünk szembe. Az étkezési olajokra senki sem fizette meg az üzemanyagokat terhelő különféle adókat, így tilosban jár, aki messziről érezhető étolajfelhőket ereget maga mögött.

Az étolajjal etetett autók ötlete jó tíz évvel ezelőtt volt központi téma. Akkoriban a gazdasági válság miatt több öreg dízelt üzemeltettek használt sütőolajjal, de a NAV nem nézte jó szemmel a jövedéki adótól mentes tüzelőanyag használatát. 

2011-ben egy szakács bukott le, a NAV emberei kiszagolták az illegális olajhasználatot. “Használt étolajjal üzemeltette autóját egy szakács, a jármű csomagterében szűrők és szivattyúk segítették a betárazott üzemanyag adagolását. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályiban elfogott férfi ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki törvénysértés miatt indított eljárást. 

A motoros rendőrök szag után mentek, amikor feltartóztatták a norvég rendszámú gépkocsit, az égett olajszagot ugyanis több száz méter távolságból is érezni lehetett. A járműből összesen 132 liter, gázolajjal összekevert étolaj került elő, a kocsi tankjában 60 liter ilyen “adalék” volt. Az étolaj üzemanyagcélú felhasználása jövedékiadó-köteles, és miután az autó magyar tulajdonosa az után nem fizetett adót, jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak ellene” – írtuk 2011-ben.