Szombat óta új szelek fújnak a Texas államában található Windcrestben: már kísérleti fázisban van a hagyományos igazoltatást kiváltó program, amibe a sofőrök egyelőre önkéntes alapon regisztrálhatnak – írja a Gizmodo.

Később más városokban is bevezethetnek, amennyiben sikeresen vizsgázik. Ezzel időt lehet spórolni, ugyanis a Trusted Driver Program keretében elkerülhető a félreállás azzal, hogy a hatóságok rövid szöveges üzenetben értesítenek a figyelmeztetésről, vagy akár a bírságról, aminek befizetésére online van lehetőség.

Meg kell hagyni, humánerőforrás-gazdálkodás szempontjából is vannak előnyei, hiszen a rendőrség így súlyosabb kihágások, bűncselekmények felgöngyölítésére összpontosíthatja energiát, ide tartoznak például az illegális utcai versenyek vagy az ittas vezetés.

Ahogy az a program weboldalán elolvasható, a sofőröknek nincs más dolguk, mint megadni személyes adataikat és elérhetőségeiket, de tájékoztatási céllal az egészségügyi állapotukról is számot adhatnak. Ez utóbbi különösen akkor lehet hasznos, az intézkedő rendőr munkáját is megkönnyítve, ha mégis igazoltatásra kerülne sor.

Amennyiben valamelyik sofőr megszeg egy vagy több szabályt, arról a hatóságok a megfelelő szankcióról a rendszámhoz kapcsolódó telefonszámra küldött SMS-ben adnak tájékoztatást. Természetesen ösztönözni is fogják a szabályos közlekedést: azoknak kedvezőbb biztosítási díjat kell fizetniük, akiket a rendőrök írásban megdicsérnek.

Arra is lesz lehetőségük az autósoknak, hogy online támadjanak meg egy-egy döntést, ha azzal nem értenek egyet, éppúgy, mint arra, hogy a bírság összegét egy internetes vezetői tanfolyamon való részvétellel törlesszék.