San Franciscóban és Oaklandben az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az autófeltörések száma. Annyira elfajult a helyzet a híradások szerint, hogy ettől tartva sokan nyitott ajtókkal és tárva-nyitva hagyott csomagtérajtóval parkolják le gépjárműveiket. Az emberek így akarják bizonyítani a tolvajoknak, hogy nem hagytak olyan értéket az autóban, amit érdemes lenne ellopni.

Helyi híradások szerint az autótulajdonosok rendre ki is űrítik járműveiket, az ajtókat pedig azért hagyják nyitva, hogy a bűnözők legalább az üveget ne törjék be. Az NBC Bay Area úgy tudja, San Franciscóban 200%-kal emelkedett az autófeltörések száma az egy évvel korábbi állapothoz képest, naponta átlagosan 74 ilyen esetről érkezik bejelentés.

Közben az aggódó autósok olyan feliratokat helyeznek ki, hogy „kérem, az ajtókat használja”, „kérem, ne törje be az üveget”, illetve „semmi sincs bent”. 

A rendőrség ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy semmiképpen sem érdemes ezt a taktikát követni, mondván, az akkumulátort és a gumikat így is ellophatják, viszont amennyiben a kesztyűtartóban kutakodnak, rájöhetnek arra is, hogy hol lakik a tulajdonos. „Felhívás egy keringőre” – nyilatkozták az ABC 7 csatornán.