Amíg látnak benne rációt az emberek, szinte lehetetlennek tűnő állapotban is megpróbálnak túladni autóikon. Erre jó példa az a kupac rozsda, amit 1965-ös Ford Mustangra keresztelve akartak pénzzé tenni, ráadásul nem is annyira eredménytelenül, mint azt bárki hinné.

Nos, valaki újra nekifut a hadműveletnek, csak éppen egy 1949-es Citroën Traction Avanttal, amire a hollandiai Melderslóban, egy pajtában bukkantak rá. 1934 és 1957 között gyártották a franciák a legendás DS elődjét, összesen 750 ezer darab készült belőle. Ennek is megvan a maga különlegessége, mivel az első olyan modellként tartják számon, amihez sorozatgyártásban használtak monocoque karosszériát.

Rommá rágta az idő vasfoga, de még próbálják eladni 2

Független felfüggesztésekkel, hidraulikus fékrendszerrel és elsőkerék-hajtással vértezték fel annak idején, ez utóbbi utal a Traction Avant névre is. Jelen példányt 2,0 literes, négyhengeres motorral szerelték, de kívül és belül egyaránt pokolian rosszul fest. A karosszéria rozsdás és rozoga, hiányoznak a fényszórók és a hátsó lámpák, az egykor kényelmes üléseket, illetve a belső kárpitokat már penészgombák borítják.

Állapota láttán valószínűsíthető, hogy ez a Citroën eddigi élete jó részét elhagyatottan, párás helyen töltötte, arra várva, hogy valaki megmentse. Történelem ide vagy oda, innen nézve jó kérdés, hogy egy ennyire lepusztult autóra érdemes-e még időt, energiát áldozni; így esélyes, hogy alig több mint 40 ezer kilométer után már nem lesz kiút az enyészetből.

Rommá rágta az idő vasfoga, de még próbálják eladni 18

Tavaly egy ugyanilyen korú, de felújított darab 16 100 euróért, azaz közel 6 millió forintért kelt el a Bonhams aukcióján (a lenti képen). A Catawiki oldalán jelenleg ennek tizedére, alig 600 ezer forintra rúg a legmagasabb licit, és a bátor vállalkozók még november 20-án, egészen az esti órákig dönthetnek úgy, hogy mégis adnak reményt és esélyt a Traction Avantnak egy jobb életre.

Rommá rágta az idő vasfoga, de még próbálják eladni 19