A hetvenes évek még bőven a fegyverkezési versenyről szólt, a két szemben álló szuperhatalom halomra gyártotta az interkontinentális rakétákat, különböző világpusztításra alkalmas robbanófejekkel. Jól elszórakoztak az apokalipszis gondolatával, stratégiai pontokra hozták-vitték a tömegpusztító fegyvereket, hátha marad belőlük valami, ha már csak visszalőni van idő.

Ehhez mindkét oldalon óriási járművekre volt szükség, amelyek elbírták hátukon a bitang méretű rakétákat. Az oroszok gépeit már ismerjük, a MAZ 547-től felfelé igazi őrült, néha már használhatatlanul hatalmas konstrukciókat találunk. 

Az interkontinentális rakéták cipelésére fejlesztett 12 kerekű MAZ-7904-es az egyik szovjet csúcspontja az őrületnek.  Saját 140 tonnás súlya mellett 220 tonna hasznos tömeg szállítására tervezték, szélessége 6,8, magassága 3,45, hossza 32 méter. 

Ez a giga gép vitte az USA világpusztító rakétáit 1

Fő motorja egy M350-es, V12-es dízel 1500 lóerő körüli teljesítménnyel, valamint egy V8-as YaMZ-238 330 lóerővel. Ez biztosította a nem kis energiaigényű mellékrendszerek, a kompresszoros fék, a hidraulikus kormánymű működését.

Terex MX 8×8

Az amerikai ellenlábasról viszont kevés szó esik, pedig az sem volt épp apró jószág. A Terex MX 8×8 mobil kilövőállomás alapját a  Terex 33-11C bányagép adta. Ebből gyúrtak össze egy platformra kettő darabot, így kaptak egy nyolctengelyes szörnyet. 

Ez a giga gép vitte az USA világpusztító rakétáit 2

Miért kellett nekik egy ilyen óriás? Mert pont akkor készültek el az LGM-118-as kódjelű, egyébként ironikusan Peacekeeper névvel illetett ICBM rakétával, aminek csúcsán egy akár 350 kilotonnás töltet is ülhetett. Ez 88 tonnát nyomott, hossza 21,8 méter volt. 

A kilövés pedig magán a járművön történt, ezért volt szükség az 50 méteres hosszra, 9 méteres magassággal, és 6,6 méteres szélességgel. Ezzel a 658 tonnás masztodon lepipálja orosz vetélytársait, aminek mozgatásáról egy 1000 lóerős  Detroid Diesel 16V-92TA dízelmotor gondoskodott.

Ez a giga gép vitte az USA világpusztító rakétáit 3

Kettő készült a nagy Terexekből, de a nyolcvanas évekre már okafogyottá váltak, a tárgyalások a leszerelés irányába mutattak, a nagy rakéták kora leáldozott. Emellett mérete, lassúsága már inkább hátrány volt, mint előny, mivel pont a mobilitás lett volna egy ilyen rendszer előnye. 

Ez a giga gép vitte az USA világpusztító rakétáit 4