A koronavírus miatt már két éve nem tudták megrendezni a legendás Burning Man fesztivált (USA), a szervezők pedig így pénzszűkébe kerültek. Ahhoz, hogy a következő nyáron – ha a vírushelyzet is megengedi – el tudjon startolni a sivatagi őrület, néhány (közel 200) műtárgytól meg kell válnia a csapatnak, hogy egy kis pénzhez jussanak.

Ilyen például ez a három jármű is, amely a Sotheby’s árverésén keresi új tulajdonosát.

A világ talán legkülönlegesebb autói keresnek most új gazdát 1

A trilobitát formázó elektromos robogót John Sarriugarte művész és Kirsten Mate hangmérnök készítette, 75 ezer dollárt várnak érte, a licit jelenleg 40 ezer dollárnál tart, amely átszámítva 12,4 millió forint.

Burning Man röviden

Minden évben több tízezer bulizó népesíti be a nevadai Black Rock sivatagot, megalkotva a világ legnagyobb ideiglenes városát, mely a Burning Man nevű fesztiválnak is otthont ad. A rendezvény méretét jól mutatja, hogy Nevada állam évente 60 millió dollárt keres a fesztiválon. Mégsem erről vált világhírűvé Black Rock City, hanem az egyhetes őrület mentalitásáról. A fesztivál egész területén ugyanis tiltott a pénz használata, valaha ugyanis a fogyasztói társadalmat elutasító réteg kereste itt a szórakozást.

 

Maga a név pedig egy hagyománnyá váló eseményhez köthető: az ideiglenes város közepén minden évben felállítanak egy hatalmas szobrot, melyet lángra gyújtanak.

A világ talán legkülönlegesebb autói keresnek most új gazdát 2

Egy másik szokatlan gépjármű a “Csótányautó”, amelyet Ryan K. Doyle épített, az alapja pedig egy 2004-es Honda Civic. Az apokaliptikus autót a művész kreatív stúdiójában szerelték össze Detroitban. Az árát 60 ezer dollárra becsülték, a legnagyobb ajánlat eddig 20 ezer dollár (6,2 millió forint).

A világ talán legkülönlegesebb autói keresnek most új gazdát 3

David Best rakétaautójáért 50 ezer dollárt remélnek, a licit jelenleg 36 ezer dolláron áll (11,2 millió forint). A sivatagi csatacsónak 2003-ban készült, az alapja pedig egy 1973-as Cadillac DeVille. Hossza 12,1 méter. Cikkünk nyitóképén is ez látható.

Ha tehetnéd, te melyiket vennéd meg?
A trilobita robogót
10% (212)
A csótányautót
4% (82)
A rakétaautót
41% (872)
Mindegyiket
8% (176)
Egyiket sem
37% (778)