Norvégiában letöltendő szabadságvesztéssel büntetik a norvég polgárokat olyan mértékű gyorshajtások miatt, amelyek más európai országokban nem számítanak kirívónak – írta a magyar rendőrség baleset-megelőzési bizottsága.

Norvégiában az autópályákon legfeljebb 110 km/órával lehet hajtani, és aki 150 km/órával vagy annál gyorsabban vezet, arra számíthat, hogy tetten érésekor legalább 18 napra börtönbe kerül.

Emellett a vezetői engedély elvesztéséhez sem kell jogerős bírósági, vagy egyéb végzés, számos más európai ország gyakorlatától eltérően. A skandináv országban a rendőrség már a helyszínen elveheti a jogosítványt a megengedett sebesség jelentős túllépése esetén (alaphelyzetben 14 napra).

Az autó ilyenkor – mint a szabályszegés elkövetésének az eszköze – az út szélén marad, hacsak a jogosítvánnyal rendelkező utas, vagy egy kiérkező rokon, ill. ismerős azt onnan el nem viszi. Az ittas vezetőkre kivetett pénzbírság összege is Norvégiában a legmagasabb. A skandináv országban 0,2 g/l ezrelék véralkohol-koncentrációtól büntetik a szeszes ital fogyasztását követő járművezetést. A pénzbírság induló(!!!) összege nem kevesebb mint 5 783 euró (2 millió forint), emellett a vezetői jogosultságot 0,5 ezrelékig egy év időtartamra szüneteltetik.