Megdöbbentő, de van leggyorsabb Skodája a világnak, méghozzá nem is friss a dolog, mert éppen idén 10 éve annak, hogy rekordidőt futottak. Ehhez persze kellett pár átalakítást eszközölni egy Octavia RS-en és el kellett szállítani Angliából Amerikába a Bonneville-tó kiszáradt sós medrébe, ahol az igazán tapasztaltak között állt rajthoz, hogy felállítsa a márka történelmének legnagyobb sebességét.

2011. augusztus 19-én 366 km/h-s csúcssebességet ért el a teljesen sima, só borította talajon. Az autón ehhez temérdek átalakítást kellett elvégezni és a biztonsági felszerelések csak ennek nagyon kis részét tették ki. A tuning után a szériaautónál nagyjából háromszor lett erősebb.

10 éve ez a leggyorsabb Skoda 1

Az Octavia RS 2.0 literes négyhengeres turbós benzinmotorján kicserélték a turbót egy jókora Garrettre, kapott egy nagy töltőlevegő hűtőt is víz ráfecskendezéssel, erősebb motortartó bakokat, nagyobb teljesítményű injekrotokat és vízhűtőt, de olajból is versenyre specializáltat alkalmaztak. Újraírt vezérlőegységgel és az említett alkatrészekkel a végeredmény 600 lóerő lett, amit egy Superb Greenline-ból származó váltón és egy önzáró differenciálművön keresztül tud leadni az első kerekeken.

10 éve ez a leggyorsabb Skoda 23

10 éve ez a leggyorsabb Skoda 24

80 milliméterrel ültették lejjebb az autót és speciális, 15 colos felniket kapott teli dísztárcsákkal és vékony Goodyear Eagle Dragway Special abroncsokkal. Most felújították az autót a Skoda brit mérnökei, hogy ezzel ünnepeljék egyrészt a sebességrekord felállításának 10. évfordulóját, valamint a 20. évfordulóját az első Angliában eladott vRS modellnek.

10 éve ez a leggyorsabb Skoda 25

A speciális felnik és abroncsok helyett hagyományos utcai sportgumikat tettek rá, hogy egy döntött ovál pályán is megfuttathassák a tuningolt RS-t az ünneplés kedvéért.