Húsz éve még mindenki a hirdetési újságok fekete-fehér lapjait böngészte, ha autót akart venni. Pár soros leírás, egy homályos kép, és telefonszám. Ennyi volt a kiindulópont, ha ezek után is szimpatikus volt a dolog, akkor jöhetett a személyes megtekintés. 

Ma már viccesnek tűnik, hogy szinte vakon repültek rá az emberek autókra, de valahol tisztább is volt az egész, mint az egyre népszerűbb, közösségi oldalas hirdetések esetén. 

Ennek a módszernek rengeteg szembetűnő előnye van. Rengeteg képet, videót tehetünk fel az áruról, és megcélozhatjuk a rajongókat, így biztos hamar elkel a gép, hozzáértő kezekbe kerül, kihagyhatjuk a “szia uram, nem érdekel csere két mosógépre, és egy F Astrára?” kezdetű köröket. 

Vagyis ezt reméljük, de ha elfelejtjük kikapcsolni a kommentelést, akkor igazi troll szörnyetegnek kínáljuk fel csupasz nyakunkat, hadd szívja a vért. Mert az internet népe fotelből, egy hatcolos telefon képernyőjén át levágja a tutit. Mindenkinek kiderül minden az autóról kérdezés nélkül, és a vélemény már landol is a képek alatt. 

Hatványozottan igaz ez a kifejezetten szép állapotú, ritka darabok esetén, amiket néha irreális áron kínál a tulajdonos. Adott például a képen látható Wartburg, ami láthatóan teljesen rozsdamentes, és közel 1,5 millió forintot kér érte a tulajdonos.

Ha Facebook csoportban adnál el autót, kapcsold ki a kommentelést 1

Túlárazott lenne 1,3 literes négyütemű motorjával? Aligha, ha a német piacot vesszük alapul, ahol 5 ezer eurótól (1,7 millió forint) indulnak a számításba vehető darabok, de szívfájdalom nélkül kérnek az öregebb, ritkább darabokért 10 ezer eurót. 

A hozzászólók viszont kíméletlenek:

Ha Facebook csoportban adnál el autót, kapcsold ki a kommentelést 2
A képen látható zöld Trabant is megkapta a magáét, 1,5 millióért kínálták, a közösség nem rajongott az ötletért.
 
 Ha Facebook csoportban adnál el autót, kapcsold ki a kommentelést 3
 
Ahogy a tulajdonos fogalmazott egy hozzászólásban: “ingyen reklám!” Így is fel lehet fogni, a sok hozzászólás miatt biztos több emberhez jut el, mint egy szürke, unalmas, átlagos hirdetés.
 
Ha Facebook csoportban adnál el autót, kapcsold ki a kommentelést 4
 
Tehát a túlárazott, drága autóra harapnak, érthető. Akkor a lelakott, rozsdás öreg Zsigulit ha eltolom a bontóba szerényen, akkor nem kapok kritikát? Ó dehogynem! Aki elpazarol egy mentésre érdemes roncsot, szintén számíthat rosszalló hozzászólásokra:
 
Ha Facebook csoportban adnál el autót, kapcsold ki a kommentelést 5
Tehát aki leadja a bontóba a használatra javarészt alkalmatlan, komoly renoválás árán műszakiztatható autóját, az főbűnt követ el. Ha felújítja, rálocsol másfél milliót a motorfelújításra, lakatolásra, fényezésre, és megpróbálja úgy eladni, akkor “gratula az autóhoz, de irreális az ára”. 
 
Viszont ha elad busás haszonnal két raklap szép Simsont a német piacon méregdrágán, akkor idegenszívű, a hazai állományt lerabló, pénzéhes szemét, akinek semmit se jelent a veterános közösség. Nos, ezért első számú tippünk a közösségi oldalon történő hirdetésekhez: ki kell kapcsolni a hozzászólás lehetőségét.
 
<img class=”” src=”data:;base64, ” width=”16″ height=”16″>