Akik jártasak a 007-es ügynök világában, vagyis kedvelik a James Bondról szóló filmeket és könyveket, azoknak nem újdonság a forgatható rendszámtábla, amelyet például az 1964-es Goldfingerben is láthatunk az Aston Martin DB5-ös kémautón.

 

A 86-os főúton ellenőrzött, romániai kamionsofőr is biztosan nagy kedvelője a 007-es filmeknek, ugyanis kamionja rendszámtábláját egyetlen mozdulattal el lehetett tüntetni, menet közben is akár.

Vezetőfülkébe épített pedállal billentette a rendszámtáblát, ezzel a megoldással igyekezett elkerülni az útdíj megfizetését egy román sofőr, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a 86-os úton ellenőriztek – jelentette be a NAV sajtóreferense.

 

A pénzügyőrök június elején Rédics közelében, egy Olaszországba tartó román teherautó vizsgálatakor észrevették, hogy a rendszámtábla a vezetőfülkébe épített pedállal mechanikusan billenthető. A pedál segítségével a sofőr a kamera közelében le tudta billenteni a rendszámtáblát, így az nem volt beazonosítható. A NAV munkatársai értesítették a rendőrséget, amely egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt eljárást indított.

Visszatérve James Bond autójára, 1963-tól két éven át picikét több mint 1000 darab Aston Martin DB5-ös készült, de mind közül a BMT 216A rendszámú a leghíresebb, hiszen ezt használta a Sean Connery által alakított James Bond a Goldfingerben. Elképesztően nagy költségvetésből készült az 1964-es film, 3 millió dollárból forgatták le. 4 literes, soros, hathengeres motor repíti az alumíniumkarosszériás DB5-öst. Három SU karburátorral 290 lóerőt és 390 Nm nyomatékot tud, amivel eredetileg a 230 km/órát is megfutotta az Aston Martin. 5 sebességes ZF kézi váltó és mechanikus sperr van alatta, tehát látványos driftben lehet vele elhagyni az esetleges tűzharc helyszínét.

a videó a hirdetés után indul