A Brassó megyei közútkarbantartó munkások így június közepén éppen azon a dolgoznak, hogy eltakarítsák a havat az Erdélyt Dél-Romániával összekötő Transzfogarasi útról – írja a Főtér.

A festői tájakon átkígyózó hegyvidéki útszakaszon ugyanis még az átlagoshoz képest is durva vastagságú hóréteg keletkezett: a hét-nyolc métert is elérheti a hófal magassága. A cél az, hogy július elsejére megtisztítsák az utat, és megnyissák a forgalom előtt. A Transzfogarasi út ugyanis nincs egész évben nyitva: a téli időszakra – amely abban a magasságban júliusig tart – lezárják a forgalom elől.

 

A hivatalosan 7C jelzésű országút a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Argeș településeket. Az 1970-es években építették, 90 km hosszú. 2042 méteres magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja is van. 

a videó a hirdetés után indul

Az út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. A hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején, közepén nyitják meg újra. A hivatalos nyitvatartás július 1-től november 30-ig tart.