Árverésen értékesítették az egykori román elnök és pártfőtitkár, Nicolae Ceaușescu limuzinját és elnöki magángépét. Az autó egy 1974-es Paykan Hillman Hunter volt, amelyet egy iráni sah ajándékozott Ceaușescunak – írta a Főtér.ro

A típus egy Chrysler-alapokra gyártott kocsit  az irániak saját elképzeléseik szerint alakítottak át az évek során, többek között Peugeot-ra cserélték az eredeti Rootes-motort, és még pickup kivitelt is készítettek.

Meglepő áron kelt el Ceaușescu egyik autója 1

Valakinek nagyon kellett az iráni ajándék, 33 milliót fizettek érte

A jármű egészen hihetetlen összegért kelt el: 4000 eurós kikiáltási árról indult, de végül valaki hajlandó volt 95 ezer eurót (33 millió forintot) fizetni érte. 

Ennek a különleges autónak a története sem midnennapi. A román diktátor 1974-ben tett baráti látogatást iráni kollégájánál, és amikor a helyi autógyárat is megtekintette, hazavihetett egy elkészült darabot. Ahogy minden kéretlen ajándék, ez is félretéve, porosodva várta sorsát, alig több mint kétezer kilométert futott. Miután Ceaușescu csillaga leáldozott, az autót többször próbálták komolyabb összegért eladni. 

A 2000-es, első nekifutásra nem sikerült eladni, másodszorra 80 millió lejre (700 ezer forint) csökkentették kikiáltási árát. 2014-ben a bukaresti Artmark aukciósház 4000 euróért kínálta karácsonyi árverésén, és végül egész szép összegért, 37 000 euróért sikerült eladni egy Németországban letelepedett iráni házaspárnak.

Ezt követően helyi videósok Bukarestben találtak rá az utcán, elhagyva, rejtély miért állt ott, mikor több, mint 11 milliót fizettek érte. Az újabb árverés híre szerint végül mégis eltűnt a román főváros utcáiról, és immár felújítva, kitakarítva, 33 millió forintért került új gazdájához.