Tudtad, hogy a Kámai Autógyár, rövidítve KamAZ, Oroszország legnagyobb járműgyártó vállalata? Központja a tatárföldi Naberezsnije Cselniben található. Nehéztehergépkocsi-gyártásban a világ 10 legjelentősebb vállalatának egyike, míg dízelmotorgyártásban is igen előkelő helyen szerepel a világranglistán.

Na jó, erről valószínűleg már hallottál, ha kicsit is érdeklődsz az autózás világa után, de arról már kevesen tudnak, hogy az a KamAZ nem csupán járművek gyártásával foglalkozott. A kilencvenes években például szerszámkészletet, utazóstáskát és különböző utánfutókat is gyártottak. Ilyen volt az alábbi képeken látható vontatmány is, amelyből sajnos csak néhány prototípus készült.

Szavazz, mielőtt lesnél!

Vajon mit rejthet ez az uránfutó?
Élő állat szállításra használták
4% (333)
Komplett lakókocsi
21% (1529)
Vadászles
5% (408)
Büfékocsi
12% (865)
Méhkaptár
43% (3214)
Motorcsónakszállító
1% (63)
Szauna
14% (1020)

Kitalálod, mit húz maga után ez a Lada Niva? 1

Azok tippeltek jól, akik a méhkaptárt választották, ugyanis ezt az utánfutót méhek szállítására alakították ki. A méhészeknek ugyanis elég sűrűn kell szállítani a méheket egyik helyről a másikra (mikor, hol, mi virágzik éppen), hogy az állatok elegendő nektárhoz jussanak ahhoz, hogy elraktározzák, ne pedig megegyék azt.

Kitalálod, mit húz maga után ez a Lada Niva? 2

Egy ilyen utánfutóba összes 10 kaptár fért el kényelmesen és minden felszerelés, amelyre szüksége van egy méhésznek. Összesen három darab ilyen vontatmány készült, amely azért nem jutott el a sorozatgyártásig, mert kevés kaptár fért el benne. Akik pedig komolyan foglalkoznak a méhészettel, azok 40-50 kaptár szállítására alkalmas kamionszerelvényekkel dolgoznak.

Kitalálod, mit húz maga után ez a Lada Niva? 3