Több tucat autó, köztük számos AutoVAZ (Lada) prototípus parkol a szabad ég alatt egy orosz telephelyen. Jó néhány éve ezek a járművek még a Togliatti Műszaki Múzeum (Togliattiban gyártják a Ladákat) kiállítási darabjai voltak, de egy ideje már átvette őket a városvezetés és itt támasztották le őket. Az okokat senki nem tudja, de ami biztos, az időjárás viszontagságai semmit nem kímélnek.

Így pusztul néhány Lada prototípus egy orosz telepen 1

Az igen ritka, Lada Oka továbbfejlesztett, futurisztikus városi koncepciója az Oka-2, amely egykor büszkén pózolt a kiállítótérben. A motortérbe egyliteres, háromhengeres erőforrás volt.

Így pusztul néhány Lada prototípus egy orosz telepen 2

Az Oka-2 így nézett ki fénykorában, az 1998-as moszkvai autókiállítóson

Így pusztul néhány Lada prototípus egy orosz telepen 3

A Lada időnként meglepően újszerű tanulmányautókkal kápráztatta el a nagyközönséget és a konkurenciát, melyekből vagy nem lett semmi, vagy mire piacra kerültek, már rég kimentek a divatból. A Lada 2110-es prototípusait is közel 10 éven keresztül hordozták szalonról szalonra, mire az első szériaautók legördültek a togliatti gyár futószalagjáról, persze addigra már rég elavult megoldásokkal és gyatra minőséggel.

Így pusztul néhány Lada prototípus egy orosz telepen 4

A kilencvenes évek közepén született a VAZ-2123 Niva II. De ez nem a klasszikus, mindenki által ismert Niva utódja, ugyanis annak a neve már régóta 4×4, a Niva nevet 1998 óta egy másik orosz terepjáró, a GM-AvtoVAZ által gyártott Chevrolet Niva viseli. Ez a VAZ-2121 technikára épülő, eleinte VAZ-2123 néven jegyzett, 80 lóerős 1,7 literes szívó benzinmotorral szerelt korai SUV.

Így pusztul néhány Lada prototípus egy orosz telepen 5

Ezen a fotón pedig jól látszik, hogy számos különlegességet “dobtak” ki a placcra. Egy helyi portál megkereste a múzeumot azzal kapcsolatban, hogy miért vannak ezek az autók így elhanyagolva, de egyelőre nem kaptak választ.

A Togliattiban található múzeumnak egykor 460 kiállítási darabja volt. Az autók mellett, harcjárművek, hajók, tengeralattjárók és repülők is helyet kaptak a múzeumban. Azonban 2014 óta, miután a múzeum a városvezetés tulajdonába került, erősen hanyatlani kezdett a kiállítás.