A hetedik kerületben jó néhány (lambéria szegőléccel?) szöges fadarabbal rakta körbe valaki az egyik parkolóhelyet, hogy még véletlenül se tudjon ott megállni más. Ez nem csak szemét dolog, de szabálytalan is, ugyanis ez nem privát parkoló, így nem akadályozhatja senki, hogy ott bárki megálljon, ha üres a hely.

Ha én jártam volna arra, azok a fadarabok egészen biztos, hogy eltűnnek onnan…

Az autós kultúra legalja: szögekkel televert karókkal foglalja a parkolóhelyet 2

Nemrég írtunk arról, hogy egyre tarthatatlanabb a parkolási helyzet például Szentendrén, ezért április 9-étől városvédő intézkedésként fogják alkalmazni a kerékbilincs használatát, mivel a járvány ellenére is nagy tömegek tódulnak a városba, és „az ingyenes parkolásra vonatkozó kormányrendelet még nagyobb káoszt teremtett”. A Rendészeti Igazgatóság más, szintén közkedvelt turisztikai célpontnak tartott települések tapasztalatai alapján, erre vonatkozóan tett javaslatát a városvezetés is elfogadta. Úgy vélik, a probléma abból fakad, hogy a díjmentes várakozás miatt egyesekben él a feltételezés, hogy amennyiben a közterület-felügyelők nem pótdíjazhatnak, a szabálytalan parkolásokat sem ellenőrizhetik.

Az autós kultúra legalja: szögekkel televert karókkal foglalja a parkolóhelyet 3

Illusztráció (Forrás: Getty Images)

Erre figyelmeztető táblákkal azonban nem fognak találkozni az autósok: egyrészt jogszabály kötelezően nem írja elő, másrészt a város jelenlegi anyagi helyzete sem teszi lehetővé száznál is több tábla árának kigazdálkodását, de igyekeznek minden lehetséges fórumon tájékoztatni a lakosságot és a városba látogató turistákat.

A kerékbilincseket Szentendre olyan helyein alkalmazzák majd, ahol a szabálytalanul parkoló autók a közlekedést zavarhatják, de nem veszélyeztetik. Ilyen például a HÉV-állomás parkosított területe, a Postás strand, a Dunakorzó, valamint a kaviccsal felszórt vagy parkosított területek.