Senkit ne tévesszen meg a kép: habár néha jó lenne, ha lenne, de nincs időgépünk, nem repültünk vissza az 1961-től 1975-ig tartó időszakba, a Helm Motors azonban igyekszik gondoskodni róla, hogy visszarepüljünk az időben. A Jaguar E-Type előtt tisztelegve feltámasztja a típust a brit csapat, de csak 20 darab készül az egyedi specifikációjú, modernkori kivitelből.

Ennek oka roppant egyszerű: eleve igencsak összetett projektről lévén szó egy-egy példány gyártása körülbelül 3800 munkaórát vesz igénybe, ami még 0-24-es műszakokkal is számolva – ami a körülményeket tekintve nem hangzik túlzottan életszerűnek – 159 napig tart. Rendben van, hogy 60. születésnap, de ez akkor is rengeteg.

Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron? 1
Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron? 2

Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron?

Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron? 9
Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron? 10
Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron? 11
Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron? 12
Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron? 13
Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron? 14
Fotó megosztása:

A Helm Motors nemcsak felújítja, hanem korszerűsíti is ezt a néhány példányt, de a tulajdonosok által megszabott, egyedi igényekhez igazítva. Ami biztos, hogy legalább 30 százalékban a régi karosszériát is hasznosítják, és sokak megkönnyebbülésére a motorháztető alatt sem kell túlontúl drasztikus megoldásokra számítani.

Elektromos hajtáslánc helyett ugyanis marad az eredeti, ám felújított 3,8 literes szívómotor, ami 300 lóerős teljesítményre képes, ami bőven elegendő az 1200 kilogrammos karosszéria mellé. A „fogyókúra” nagyban köszönhető annak, hogy az új koncepcióban lényegesen nagyobb teret nyer az alumínium használata.

Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron? 15

Feltámasztják a legendás Jaguart, de milyen áron? 16

Nem minden értelemben marad azonban klasszikus, még ha első blikkre úgy is látszik. Az ördög szokás szerint a részletekben keresendő, és máris megérezzük az elektronikus szervokormány jelentette előnyöket, a szemünk pedig megakad az új üléskárpiton, a LED-világításon, a bluetoothos lejátszón, valamint a légkondicionáló kezelőfelületén.

Azonban egy ilyen különleges vadmacskának, mint amilyen a Jaguar E-Type Reimagined, ára van, ami onnan indul, hogy 420 ezer font (kb. 178 millió Ft). Ez nemcsak az átlagember pénztárcáját, de az új F-Type árát is meghaladja, a számla végén szereplő összeg pedig az igények függvényében tovább emelkedhet.