A világ egyik legnagyobb teherhajója, az Ever Given teljesen lezárta a hajóforgalmat a Szuezi-csatornán. A 400 méter hosszú, 58,8 méter széles konténerszállító hajó egy erőteljes széllökés miatt fordult keresztbe és futott zátonyra kedden.

Nem jó hír: ezért drágulhat most az üzemanyagok ára 1A mentés folyamatosan zajlik, de jelenleg hatalmas a “dugó” a csatornán, így gyakorlatilag használhatatlan ez a kereskedelmi útvonal. Ez pedig súlyos zavart okozhat a gazdaságban, ugyanis az európai és amerikai finomítók a közel-keleti olajszállítmányok igen fontos vízi útjára támaszkodnak. Naponta nagyjából 50 hajó halad át a Szuezi-csatornán, amelyek többek között mintegy 600 ezer hordó kőolajat juttatnak el az Egyesült Államokba és Európába. Na ez állt most le, amelyre szinte azonnal reagált a Brent kőolaj ára, emelkedésnek indult. Ez minden bizonnyal kihat hazánk üzemanyagáraira is.

“A hajók nem tudnak olajat, élelmiszert, egyéb árút szállítani Európába, illetve Európából. Ennek súlyos következményei lesznek mind az ellátás, mind a termelés terén, Európában és Ázsiában egyaránt” – nyilatkozta Salvatore Mercogliano, a Campbell Egyetem (USA) történelem-docense.

Nem jó hír: ezért drágulhat most az üzemanyagok ára 2

Ez a grafikon remekül mutatja, hogy március 24-én, amikor a Ever Given balesete megtörtént, azonnal elkezdett felfelé törni a Brent ára.

Azt se feledjük, hogy a NAV közleménye szerint 60,38 dollár volt a Brent hordónkénti ára január 1. és március 15. között. Ez pedig magasabb a törvényben rögzített 50 dollárnál, ezért a benzin adója 120 forintra, a gázolajé pedig 110,35 forintra csökken. Jelenleg 125, illetve 120,35 forint a jövedéki adó literenként. Mivel a jövedéki adót is áfa terheli, így a benzin körülbelül 7, a gázolaj 13 forinttal lesz olcsóbb áprilistól.