A gyorsan hajtó, szirénázó mentőautókból kiindulva sokan sejthetik, hogy az egészségügyben kulcsszerepe van a sebességnek, hiszen minden egyes másodpercnek jelentősége lehet. Ugyanez igaz többek között a szerv- és vérszállításra is, ezt szem előtt tartva váratlan húzásra szánták el magukat a portugál hatóságok.

GNR a Salvar Vidas A Guarda pode contar agora com mais duas viaturas de alta cilindrada, apreendidas em processos-crime...

Közzétette: GNR - Guarda Nacional Republicana – 2021. március 10., szerda

Egy büntetőeljárás során a közelmúltban lefoglaltak egy Nissan GT-R-t, ami ezentúl a szervátültetéseknél fog jó szolgálatot tenni Portugáliában. Paraméterei alapján jó választás, hiszen 3,8 literes, ikerturbós V6-os motorja 545 lóerős teljesítményt ad le. Új színt is kapott, így már tényleg csak az a dolga, hogy a lehető leggyorsabban szállítsa a szerveket az ország két legnagyobb városa, Lisszabon és Porto között.

A portugál hatóságok szerint az elmúlt 10 évben közel 3000 szervátültetést kellett végrehajtani, ennek a Nissannak a bevetésével csak egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a folyamat. Az nem derült ki, hogy az átfestésen túl milyen módosításokat eszközöltek a japán szuperautón, hogy még jobban megfeleljen a feladatnak. Valamilyen hűtőalkalmatosságra biztosan szükség lesz a szervek hidegen tartásához.

Olaszországban is sportkocsikra bízzák a feladatot

Néhány hónappal ezelőtt Olaszországban kapott hasonló feladatot egy 2017-es évjáratú, rendőrségi Lamborghini Huracán.

A 610 lóerős Huracán valamivel több mint két óra alatt teljesítette a körülbelül 480 kilométeres távot Padova és Róma között, vagyis nagyjából 250 km/órás sebességgel száguldott.

Ebben az esetben egy mezei hűtőtáskával oldották meg a szerv hűtését, emellett az első csomagtér is klimatizált.

 Videóra is vették a szervszállító Lamborghini Hurracánt akció közben.

Vonásai alapján nem a legújabb GT-R-ről van szó, hanem egy 2011-2016 közötti gyártmányról. A flotta egy C219-es karosszériájú Mercedes CLS-sel is bővült, erről viszont nem derültek ki további részletek.

Sokakban felmerülhet a kérdés, nem lenne-e gyorsabb megoldás helikoptereket alkalmazni. Valószínűleg az lenne, a felvetés azonban már csak a rendelkezésre álló helikopterek korlátozott száma miatt sem racionális, a működtetési költségekről nem is beszélve…

Lefoglalt sportkocsit fogott be a rendőrség, nem is akármire 2