A kaliforniai Riverside Egyetem kutatói azt állítják, hogy káros is lehet az új autókban érezhető szag, ugyanis az a gyártók által az utastérben használt vegyi anyagok által kibocsátott gázok elegye. A fent említett egyetemi kutatók tanulmánya azt vizsgálta, mikortól válik az ismert rákkeltő anyagoknak való kitettségünk egészségre veszélyes mértékűvé.

A mérések során az utazás idejét és a járművekben előforduló vegyi anyagok szintjét vették alapul. Ezek alapján a benzol és a formaldehid a legveszélyesebb, melyek belélegzése már 20 perc után túllépi a biztonságos szintet. Ez pedig a járműben töltött idő hosszabbodásával egyenes arányban nő.

Hogy kerülhet benzol és formaldehid az autóba?

A benzol a legegyszerűbb aromás szénhidrogén. Színtelen, jellegzetes szagú folyadék, vízben oldhatatlan, de korlátlanul elegyedik a legtöbb szerves oldószerrel, és a benzol maga is kitűnő oldószer. A benzolt nagy mennyiségben használja fel a vegyipar oldószernek, és különböző festékek előállítására is alkalmas. Ezeket alapul véve pedig már érthető, hogyan kerülhet egy autó utasterébe.

A formaldehid többféleképpen bekerülhet az autóba, például vizes oldata, a formalin a legtöbb baktériumot és gombát elpusztítja, spóráikat is beleértve, és egy új autó utasterét nem kizárt, hogy alaposan fertőtlenítik, amikor elkészül. Másrészt pedig a legtöbb formaldehidet a polimerek és más anyagok szintetizálása során használják fel. Fenol, karbamid vagy melamin jelenlétében erős gyanta keletkezik belőle. Ezt a gyantát ragasztóként alkalmazzák.

Mindkét anyag szerepel a kaliforniai hatóságok által jegyzett rákkeltő anyagok listáján. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy azért, mert egy anyag rákkeltő, még közel sem biztos, hogy az mindenkire káros hatással van, aki találkozik vele. Az egészségre káros hatás a belélegzett mennyiségtől, valamint az adott személy kitettségének mértékétől is függ. 

Innentől pedig az autógyártóké a következő lépés, hogy ezen vegyi anyagok mértékét csökkentsék járműveik utasterében, vagy kevésbé veszélyes kemikáliákat alkalmazzanak.

*a nyitókép csupán illusztráció