Egyre több tolvaj áll rá az autók értékes és fontos kipufogó-alkatrészének, a katalizátoroknak az eltulajdonítására. A feketepiacon 80–150 ezer forint közötti összeget is kereshetnek a bűnözők a lopott alkatrészekkel. 

Ez a trend egyre erősebb az elmúlt hónapokban, és nem csak hazai probléma. Egész Európát járják a tolvaj bandák, és sokszor olcsó, átlagautók alól vágják ki az értékes alkatrészt, nem kis bosszúságot okozva ezzel  a tulajdonosnak.

“Monor környéki településekről érkezett az utóbbi hónapban több bejelentés, különböző telephelyekről tűntek el tucatszám katalizátorok. Akadt, ahonnan az éjszaka leple alatt 15 katalizátort gyűjtöttek be, több mint egy millió forint értékű kárt okozva.”  – szól a police.hu beszámolója tavaly decembeből, de a sort bőven lehetne folytatni. Rengeteg tettenérés történt az elmúlt hónapokban.

Miért népszerű ennyire ez a lopási forma?

A következő videók választ adnak erre a kérdésre:

a videó a hirdetés után indul

 

A “meló” gyors, egyszerű, három ember pár perc alatt végez, a lebukás kockázata alacsony, egyszerűbb ezeket gyűjteni, mint az egész autóval vacakolni. Ilyen pár perces tolvajlással több autót is meg tudnak rongálni egy éjszaka alatt, az értékes nemesfémek pedig bőven ellensúlyozzák a kockázatot. A katalizátorokat nemesfémtartalmuk teszi kívánatos zsákmánnyá. Jellemzően palládiumot, ródiumot és platinát tartalmaznak – az előbbi kettő anyag piaci értéke az aranyét is meghaladja.