Ha eszünkbe jut a Porsche 911, vagy egyáltalán bármilyen sportautó, valószínűleg az első gondolataink szerepel, hogy „ez nem gyereknek való”. Márpedig léteznek olyan – méghozzá gyári – 911-esek, amik mégiscsak! Az eBay-en hirdettek meg egy Porsche 911 Juniort, ami szintén egy komoly játékszer, viszont kicsik részére, azonban mindössze 224 darab készült belőle.

Egy Porsche 911, ami valóban gyerekjáték 1

A képre kattintva galéria nyílik!

Ezen ritka darabok egyikére – a 141-es számúra – még több mint két napig lehet licitálni, ezen sorok írásakor 6500 dollár (1,9 millió forint) a legmagasabb ajánlat. Egy ezüst színű példány 30 ezer dollárért kelt el az RM Sotheby’s árverésén, egyetlen szépséghibája ugyanakkor akad ennek a ritka verdának: köztudott, a Porschékban a kormánytól balra található az indító, itt azonban valamiért a jobb oldalon helyezték el. 

Kulcskérdés

A legenda szerint a Le Mans-i szerepvállalás áll annak hátterében, hogy miért a kormánytól balra jelölték ki az indítókulcs helyét – holott a Ladát leszámítva minden autóban a sebességváltóval azonos oldalon helyezték el.

Egy Porsche 911, ami valóban gyerekjáték 2

Például ebben a – 964-es generációhoz tartozó – Porsche 911 Turbóban is láthatjuk, hogy az indítókulcs helye a kormánytól balra található.

Régebben ugyanis úgy indult a 24 órás megmérettetés, hogy a versenyzők odafutottak autóikhoz (a Le Mans-i egynapos motorversenyeken ez a mai napig így van), és azzal jelentős időt nyertek, ha bal kézzel beindították az autót és közben a jobbal már kapcsoltak is 1-esbe.

Egy Porsche 911, ami valóban gyerekjáték 3

A 70 kilós vasat egy egyhengeres, négyütemű Honda G100-as hajtja, mellyel 25 kilométer/óra a maximális sebesség. Kicsi a bors és erős, a maga módján. (Elektromos motorral is választható, de most maradjunk a benzinesnél.) A váltás élményét egy kétsebességes manuális váltón tapasztalhatják meg a kicsik.