A DeLorean talán a világ leghíresebb autója, amit legkevésbé használtak autóként a tulajdonosai. A “Vissza a jövőbe” trilógia emelte kulturális ikonná, és ennek a maga tökéletlen módján zseniálisan megfelel.

Az észak-írországi DeLorean gyárban a nyolcvanas évek elején mindössze 8900 darab futurisztikus kinézetű jármű készült el. Ötletgazdája és névadója az ír származású John Z. DeLorean volt, aki korábban a Pontiac GTO-val szerzett magának hírnevet.

A 2,7 literes PRV (Peugeot-Volvo-Renault) motor nem volt túl acélos, 150 lóerős teljesítménye (ami a valóságban inkább 130 lóerő) már a 80-as években is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a formájához illő menetdinamikával ruházza fel. A tulajdonosok elmondása szerint gondok leginkább az elektronikával, a légkondival és az üzemanyag-adagolóval akadnak, valamint azzal, ha túl sokat áll a gép. 

Tehát aki megvette, az se használta túl sokat, a komoly gyűjtők beszerezték, de végül sokan a raktárak, pajták mélyén hagyták, mert ha hiányzott a forma iránti zsigeri szerelem, akkor biztos akadt olyan típus a garázsban, amivel hamarabb indultak túrázni. 

Legalábbis ezt támasztja alá a tény, hogy egyre-másra kerülnek elő az alig pár ezer kilométert futott darabok. Idén januárban Wisconsin államban, egy pajtában leltek rá a több mint három évtizeden át porosodó DeLoreanre. Ebben 60 ezer kilométer volt, ami DeLorean mércével rengetegnek számít.

Májusban még érdekesebb példány került elő, 1961 kilométerrel az órájában. Az autó a hirdető állítása szerint kiválóan működik, új gumikat kapott és a kellő szerviz is megvolt. Közel 17 millió forintnak megfelelő összeget kértek érte.

Augusztusban a kaliforniai Elsinore-tó környékén bukkant fel két, egymás utáni alvázszámú példány egy pajtában, melyeket még 1981-ben tettek el. A majdnem 40 évig álló autókban 2613, illetve 23 kilométer van. A nagyon alacsony futásteljesítményűt már egyszer szétszerelték, de úgy tűnik, csak apróságok hiányozhatnak belőle.

Ez a DeLorean szó szerint a múltból érkezett, mindössze 700 kilométert futott 2

Gondoljunk bele, egy pár ezret futott Lada láttán felkapjuk a fejünket, holott az milliós példányszámban gyártott autó, a DeLorean pedig még a kilencezret is alulról súrolja! Ennek ellenére most újabb hihetetlen lelet felfedezésébe futottunk bele. 

Egy alapvetően veterán Corvette típusokra vadászó kereskedő bukkant rá, aki egy komplett gyűjteményt vásárolt fel. A sok izomautó között ott bújt meg ez az 1981-es DeLorean is, ami mindössze 294 kilométert tett meg eddigi pályafutása során. Két gazdája volt, és egyik sem akarta eddig használni, és mivel értéke pont az alacsony futásban van, feltehetőleg ez a jövőben sem fog változni.

Ez a DeLorean szó szerint a múltból érkezett, mindössze 700 kilométert futott 3

képek: instagram.com/corvetteswanted/

Ez a DeLorean szó szerint a múltból érkezett, mindössze 700 kilométert futott 4Ez a DeLorean szó szerint a múltból érkezett, mindössze 700 kilométert futott 5Ez a DeLorean szó szerint a múltból érkezett, mindössze 700 kilométert futott 6Ez a DeLorean szó szerint a múltból érkezett, mindössze 700 kilométert futott 7Ez a DeLorean szó szerint a múltból érkezett, mindössze 700 kilométert futott 8