Lábbal működő jelzőlámpa? Okos megoldás, nem is túl bonyolult megvalósítani, szóval mi azt mondanánk, hogy jöhet!

Tudtad, hogy egyre többen vannak azok, akik nem a kezükkel, hanem a lábukkal érintik meg a gyalogosforgalmat irányító fényjelző készülék nyomógombját, ha át akarnak kelni a zebrán? Ezért is találta ki azt a megoldást a Forward ausztrál tervezőiroda, hogy a nyomógomb ne derékmagasságban, hanem nagyjából bokamagasságban legyen az oszlopokon.

Te bírnád, ha ezentúl így kellene átmenni a hazai zebrákon? 1

Miért van ennek értelme? Mert a hagyományos, kézzel érinthető gombok valóságos fertőzőgócok, melyek felülete remek táptalajt kínál különböző baktériumok és más kórokozók szaporodásának. Különösen igaz ez a koronavírus időszakában, ahol a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés kiemelt jelentőségű. Ráadásul a mobiltelefonjaikat állandóan használók és a gyerekek is örülnek lábvezérlésnek ott, ahol az ilyen lámpa már működnek.

Te bírnád, ha ezentúl így kellene átmenni a hazai zebrákon? 2

A jelzőlámpához érkező gyalogosoknak mindössze a cipőjüket kell a szenzorhoz érinteniük, és a zöld jelzés hamarosan érkezik. Az érintőgomb felületét megnövelték, formáját függőleges irányban oválisra változtatták, és a körkörös megvilágítás nem csak az észlelhetőséget növeli meg az esti és az éjszakai órákban, hanem esztétikai tényező is egyben. Az érintőfelület a szilárdság és tartósság érdekében alumíniumból készült, és a rajta fúrt lyukak nem csak a nyíl láthatóságát, hanem audioelemek alkalmazását is lehetővé teszik.

A kézmentes megoldás népszerűsége egyértelmű, nem csoda, hogy egyre több nagyváros mutat érdeklődést iránta.