Telefonálás, zenehallgatás, navigáció, üzenetváltás – ezek a tipikus tevékenységek, amelyek egy szemvillanás alatt veszélybe sodorhatnak minket akkor is, ha nem autóval, hanem kerékpárral, rollerrel, gördeszkával vagy éppen gyalog közlekedünk. Ez annak ellenére így van, hogy az emberek 85 százaléka úgy gondolja, hogy ez veszélyes.

Minden második ember használ kerékpárt, rollert vagy valamilyen más olyan dolgot, amelyet a „mikromobilitási” eszközökként említ a szakirodalom. Közülük minden ötödik, azaz a teljes lakosság tíz százaléka szokott telefont használni (nem feltétlenül beszélgetésre) közlekedés közben. Gyalogolva pedig szinte mindenki használja az okostelefonját, zenehallgatás, chat és a beszélgetés a leggyakoribb felhasználási módok – ez derül ki az Opinio által az Aegon megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

Miközben a megkérdezettek közel 80 százaléka tartja veszélyesnek a mobiltelefon használatát kerékpározás vagy rollerezés közben, egynegyedük szerint már előfordult vele, hogy okostelefonozott menet közben.

A következő kampányfilmhez két igen népszerű magyar humoristát kértek fel, Kovács András Pétert és Janklovics Pétert, akik hozzák a kötelezőt. Ahogy a készítők, így mi is nagyon reméljük, hogy a segítségükkel szélesebb kör figyelmét tudják felhívni arra, hogy mennyire is veszélyes a képernyőt bámulni közlekedés közben.

 

“A biztonság közös ügyünk: az okostelefon rendkívül értékes társ a mindennapokban, de vannak helyzetek, amikor jobb, ha a zsebünkben marad. Hiszünk a humor szemléletformáló erejében és örömmel tettünk eleget ennek a felkérésének. Meggyőződésünk, hogy ezzel a videós kampánnyal minden résztvevő sokat tesz mindannyiunk biztonságáért” – Kovács András Péter humorista.

A telefonhasználat az esetek kétharmadában mobilon történő beszélgetést jelent, ugyanakkor még közülük is csak minden második ember használ headsetet. Meglepő adat, hogy három kerékpárosból egy gurulás közben is kézben tartva használja az okostelefonját, headset nélkül beszél, chatel vagy közösségi oldalakat látogat menet közben.

A kerékpárral és rollerral közlekedők között minden második emberrel előfordult már, hogy menet közben használta az okostelefonját, de harminc százalék fölötti azok aránya is, akik saját bevallásuk szerint rendszeresen, vagy néha használják a telefonjukat. 42 százalék ugyanakkor azt válaszolta, hogy soha nem használja a kütyüjét, miközben közlekedik.

A megkérdezettek 45 százalékának egy vagy több olyan ismerőse is van, aki szokta használni az okostelefonját, miközben részt vesz a forgalomban. Az emberek több mint 85 százaléka szerint valamennyire veszélyes jelenségről van szó, a kutatás adatai szerint tehát magasról teszünk saját biztonságunkra.