Ez a gép egy speciális fejlesztés, speciális problémák megoldására. Ahol eddig már csak a helikopter, vagy a lánctalpas jöhetett szóba, ott az Avtorosz Shaman 8×8 is képes elérni a célt, és ebben a kivitelben akár életet is menthet. 

A konstrukcióban csupán a hajtáslánc elemei származnak sorozatgyártásból: a motor egy 146 lóerős Iveco darab, a tengelyek UAZ gyártmányúak, központi felező helyett minden keréknél külön kapcsolható a terepáttétel. Az alacsony nyomású abroncsokat a gyártó Avtorosz fejlesztette, ahogy a teljes karosszériát és az innovatív kormányművet is. A háromliteres dízelmotort egy 260 literes üzemanyagtartály táplálja, a hatótávolság 1300 kilométer.

Ez az orosz mentő a világ végére is elmegy a betegért 1Ez az orosz mentő a világ végére is elmegy a betegért 2Ez az orosz mentő a világ végére is elmegy a betegért 3

A 6,3 méter hosszú, 2,7 méter magas jármű szélessége eléri a 2,5 métert, a nyomtáv 1890 mm, így belterében könnyen elfér minden, ami a sürgősségi ellátáshoz szükséges, négyfős személyzettel két beteg ápolására van lehetőség. 

Mivel egyedi gépről van szó, az ára meglehetősen magas, egy Shaman birtoklásáért 53 millió forintot kell letennünk, ennyi az alapár, de az online konfigurátorban bővel rápakolhatunk még pár tízezer eurót extrákból, jó szórakozás kipróbálni. 

Ez az orosz mentő a világ végére is elmegy a betegért 4Ez az orosz mentő a világ végére is elmegy a betegért 5