A magasságkorlátozás ellenére alagútba hajtó teherautók világszerte problémát jelentenek. Nálunk a Ferihegy felé tartó gyorsforgalmi úton fordult elő többször ilyen baleset, az Egyesült Államokban pedig külön Youtube-oldalt kapott a skalpokat szedő, vasúti felüljáró.

Hasonló problémával küzdöttek Sydney városában is, ahol gyakran okoztak problémát a Harbour alagútba tévesen behajtó, magas kamionok. Ezek megállítására volt magasságjelző korlátjuk, de ha megtörtént a baj, az mindig dugóval, és mentéssel járt. 

Így próbáltak egy olyan ötlettel előállni, ami mindenképp felkelti a sofőrök figyelmét, de lehetséges az áthajtás fizikai akadályoztatás nélkül. Egy speciális effektekkel, lézerműsorokkal foglalkozó céget bíztak meg, akik elkészítették a vízre vetített STOP-táblát. 

Zseniális ötlet lehet a vízre vetített STOP tábla 1

Ezt látva garantáltan mindenki a fékbe tapos, de ugyanakkor nincs tetőt törő jelzőkorlát. A vízfüggönyre 200 000 lumen fényáramú projektorok vetítik rá a képet, tehát a valóságban őrülten világos feliratról van szó (egy átlagos autó fényszórójának értéke, technológiától függően 1500-3000 lumen). 

Zseniális ötlet lehet a vízre vetített STOP tábla 2

A 2006-os kísérlet viszont nem terjedt el, csak ebben az egy esetben alkalmazzák, igaz, itt is ez az utolsó védvonal, előtte több tábla figyelmezteti a sofőröket a magasságkorlátozásra. Ugyanakkor szenzorok figyelik a járművek magasságát, és ha egy teherautó több ilyen szektoron áthalad, akkor emberi beavatkozással lehet elindítani a vizes megoldást, a gomb megnyomása után mindössze 2-3 másodperc kell, hogy üzemeljen a rendszer.

Zseniális ötlet lehet a vízre vetített STOP tábla 3