A Szellemvárosok blog készítője évekkel ezelőtt talált rá a területre a Google térképén, és kamerával érkezett a helyszínre, hogy közelebbről is megnézze az érdekes roncstelepet.  “A járművek többségéből, de valószínűleg mindegyikből hiányzik a motor. A szomszédtól megtudtam, hogy a terület tulajdonosa valamiféle “versenyekre” szokta kivinni a kocsikat, de már nagyon régen nem látta őt itt. Megkérdeztem tőle, hogy szerinte megnézhetem-e a kocsikat közelebbről, mire azt felelte, hogy egész nyugodtan. Elmondása szerint már 7-8 éve állnak itt a Trabik, néha kevesebb, néha több is megfordul a területen egyszerre, amit a Google Earth időcsúszkája is bizonyít.

Sokáig nem találtam rá magyarázatot, hogy miért vannak ennyire “kipingálva” ezek a Trabik. Aztán kicsi keresgélés után rátaláltam, hogy vannak olyan csapatépítő tréningek, amik keretein belül Trabantokat kell le(ki)festeni.” –  írta Hajner Gyula első látogatása után. A Youtube erről is őriz némi emléket, 2016-ban még biztosan elérhető volt a csapatépítő Trabantfestő élmény.

Idén visszatért, és újra megnézte a területet, ahol még mindig ott állnak a színesre festett, kibelezett karosszériák.

Frissítés

A Vezessen is bemutatott videó kapcsán levelet kaptunk Fehér Tamás úrtól, aki a videó készítőjénél jóval többet tud a területről és az ott tárolt Trabant-karosszériákról. Üzenetét az alábbiakban közöljük.

Tisztelt Kovács Miklós Úr!

A vezess.hu internetes portálon olvastam cikküket a Trabant temetőről. Ez a cikk rólunk szól, így gondoltam megérdemelnénk, hogy meghallgattasson a másik fél is, főleg úgy, hogy a cikk tulajdonképpen végig valótlan információkra épül.

Társaságunk, a Go Trabi Go Kft. több, mint 10 éve a hazai és nemzetközi turizmus egyik meghatározó szereplője. Cégünk Trabantos városnézések, vidéki és határon túli túrák, csapatépítő tréningek szervezésével foglalkozik. Jelenleg 45 db forgalomban is közlekedni képes Trabantunk van. Ezenkívül 40 db Trabant már forgalomból végképp kivont állapotban az ú.n. Pimp My Trabi csapatépítő tréning “festővászna”. Ezeknek az élménytréningeknek a lényege, hogy fehérre festett állapotban kapják meg a csapatok az autókat, majd kreatív ötletek alapján kell kifesteni kézzel az autókat. Régóta nagy sikerrel szervezünk ilyen típusú tréningeket. Értelemszerűen minden rendezvény után a Trabikat visszafestjük fehérre, hogy újra használni lehessen őket.

Ezekben a Trabantokban nincs már semmi olyan alkatrész, amire nekünk szükségünk lenne, tehát a motor, váltó, ülések, műszerfal, lámpák kiszerelésre kerültek.

Telephelyünk Szigetszentmiklóson található, ahol a fent említett 85 db Trabant számára van elegendő hely. A cikkben emlegetett “temető” szintén a mi tulajdonunkat képző területen lévő, a mi tulajdonunkban lévő Trabantokról szól.

Ezek a Trabantok már annyira tönkrementek, hogy nincs értelme tovább foglalkozni velük. Ezért tavaly meghirdettük trabantos fórumokon, hogy tavasszal, előre megbeszélt időpontokban megnyitjuk a telephelyet és mindenki azt visz el, amit akar, és mindezt ingyen. Sokan visszajeleztek és jó kezdeményezésnek tartották felajánlásunkat. Sajnos a koronavírus-járvány közbeszólt, így a “garázsvásár” elmaradt, melyet július-augusztus hónapban fogunk bepótolni. Amit nem visznek el, azokat szétválogatjuk és szelektív szemétgyűjtő telepen leadjuk. Fontos: ezek az autók csak karosszériák. Nem tartozik hozzájuk forgalmi rendszám és nincsenek papírjaik. Tehát a hely nem temető, hiszen igyekszünk ezekből az autókból minden használható értékeket kimenteni és újrahasznosítani.

Sajnos “Urbex Gyula” ténykedése nem éppen jó fényben tünteti fel cégünket. Korábbi videója miatt is rendőrségi feljelentést tettünk, mivel engedélyünk nélkül egy zárt telephelyre ment be, amivel kimerítette a magánlaksértés fogalmát, ami szabálysértés. Levélben többször kértük helyreigazításra, de nem hajlandó rá. Mostani videójában már nem mert bemenni a telephelyre, csak kívülről, forgatott. A feljelentést megtettük, várjuk a rendőrség illetve a bíróság döntését.

Felajánlottuk neki azt is, hogy szívesen látjuk másik telephelyünkön, ahol jóval izgalmasabb dolgokról forgathat, ráadásul engedélye is lenne rá, de nem élt a lehetőséggel. Mi Önnek is felkínáljuk a lehetőséget, hogy megtekintse telephelyünket, ahol méltó módon vigyázunk értékeinkre, a Trabantokra. Ahol folyamatos értékmentés és felújítás eredményeként szakértő kollégáim közreműködésével újulnak meg a Trabantok.

Bízom benne, hogy a korrekt újságírás jegyében alkalmat ad arra, hogy a mi álláspontunk is megjelenjen legalább akkora terjedelemben, mint a fent említett cikk.

Üdvözlettel:

Fehér Tamás